Stand Up Paddle, SUP

Postat den av

Stand Up Paddle, förkortat SUP, kan kortfattat förklaras som att du står upp på en bräda samtidigt som du tar dig fram med hjälp av en paddel med längre skaft. Här hos Kajak och Uteliv kan du hyra SUP-brädor eller delta på en kurs!

Uthyrningspriser: 

Stand Up Paddling brädor 1 timme 2 timmar Dag 2 dag/1 natt 3 dagar/2 nätter
Bräda inkl. paddel och
flytväst
150:- 250:- 350:- 700:- 1000:-

Den första moderna varianten av SUP såg dagens ljus när några av surfinstruktörerna på Hawaii ställde sig på sina medellånga brädor och använde en lång paddel. Syftet var att få en bättre överblick över de inkommande vågorna och därmed kunna hjälpa eleverna. När de kortare och smalare brädorna blev alltmer populära försvann denna möjlighet. I början av 2000-talet återupptäcktes sup av några av världens bästa surfare. I Kalifornien blev det alltmer populärt och sedan har den nya vattensporten spridit sig över världen.

Den främsta anledningen till att SUP har blivit så populär är dess mångsidighet. Surfa stora vågor eller de allra minsta. Paddla på slätvatten för att förbättra din kondition och stärka musklerna eller ställa upp i maratontävlingar. Paddla strömmande vatten och mindre forsar. De flesta ser SUP som ett härligt alternativ att komma ut på vattnet, hålla sig i trim och upptäcka nya områden på och längs vattnet.I stort sett vem som helst kan paddla en SUP-bräda.

Visst kan det kännas lite ostadigt när du tar dig upp från knästående till stående position på brädan för första gången. Men förvånansvärt snabbt har du hittat balansen och känner dig trygg med din nya farkost.Styra SUP-brädorna är inte heller något problem. Samtliga brädor är utrustade med en fena baktill för att förbättra kursstabiliteten. Även paddeln och din egen tyngdpunkt hjälper dig att hålla kursen.DSC_0090