4 olika paddelflottörer – vad är skillnaden?

Okej hörrni, idag ska vi ta och prata lite om ett av de redskap som ses som en väsentlig säkerhetsåtgärd vid kajakpaddling, nämligen flottören! Vare sig om du ska ut och paddla i grupp eller själv så är flottören en nödvändig säkerhetsdetalj. Flottören, som vi helst inte vill behöva använda i skarpt läge, bör dock aldrig separeras från sin partner i strid – länspumpen. Tillsammans skulle man kunna se dem lite som kajakens motsvarighet till bilens krockkudde. Du må kanske få lite ont, eller i kajaksammanhang bli rejält blöt, men på det stora hela klarar du dig oskadd ur situationen.

Flottören är ett redskap som främst används vid olika metoder av självräddning och oftast hittas dem antingen i uppblåsbara varianter eller i frigolit- eller skummodeller. Tanken är nu att vi ska prata lite om fyra olika flottörer, närmare bestämt de fyra varianter som vi säljer på kajaksaker.se. Vi tillhandahåller två stycken från Sea to Summit samt två stycken från NRS. De båda märken erbjuder en uppblåsbar modell respektive en skumfylld modell. Låt oss börja med de skumfyllda modellerna.

FLOTTÖR MED SKUMKÄRNA

En paddelflottör med skumkärna är till skillnad från en uppblåsbar modell inte möjlig att komprimera. Detta innebär att somliga upplever skummodellerna lite stora och klumpiga, de tar mycket plats på däck, är exponerade som vindfång och kan kanske i vissa situationer vara i vägen. Andra tycker att skumflottörernas fördelar väger upp ovanstående nackdelar. När du hamnat i vattnet och så fort som möjligt vill ta dig upp i kajaken igen så har du ingen större startsträcka med skumflottören. Du behöver bara ta den från kajaken, sätta den på paddeln och påbörja självräddningen. Tiden du guppar runt i vattnet blir väldigt kort! Många använder även sina skumflottörer för ändamål som att skydda/vaddera mellan bottenskrov och klippa vid upptag av kajaken eller som en bekväm kudde att sitta på under lunchrasten.

Sea to Summit – Paddelflottör Foam

HÄR har vi alltså skumflottör som inte kräver uppblåsning. Flottören är tillverkad i en hållbar 420D-nylon i skarp gul färg med reflektivt tryck på för hög synlighet på vattnet. Fickan för paddelbladet består av ett slitstarkt mesh-tyg för att undvika vattensamling i fickan. På kortsidan vid mesh-fickans öppning hittar vi en ställbar rem med klickspänne för att kunna sätta paddelskaftet på plats så att flottören inte glider av paddelbladet. I klickspännet finns även en integrerad visselpipa. Flottören mäter 45x28x11cm och väger 305g.

 

NRS – Paddelflottör Foam

Även HÄR har vi då en skumflottör som inte kräver uppblåsning. Flottören är tillverkad av en stryktålig 400D-nylon i en skarp orange färg med reflektiva detaljer för hög synlighet på vattnet. Fickan för paddelbladet är tight och tillverkad i samma tåliga yttermaterial som resten av flottören. På kortsidan vid fickans öppning finner vi en rem med klickspänne för att enkelt kunna fästa flottören på paddeln. Flottören mäter 46×21,5×7,5cm och väger 312g.

 

 

På det stora hela fyller de här två flottörerna samma funktion. Vi hittar dock vissa skillnader i form och dimensioner, färg och smådetaljer. I ögon där färg och form är viktigt är det möjligt att man upplever Sea to Summits flottör ”snyggare”, om en paddelflottör nu kan vara snygg. NRS har valt en mer ”rakt-på-sak”-design. I gengäld kommer NRS:s flottör ligga plattare mot däck med sina 7,5cm i höjd jämfört med Sea to Summit med sina 11cm.
NRS ligger snäppet lägre i pris, och det har kanske med detaljer som t.ex. integrerad visselpipa och design att göra.

————————————————————————————————————————————————————-

UPPBLÅSBAR FLOTTÖR

Vi går raskt över till de uppblåsbara flottörerna. Till skillnad från en flottör med skumkärna så är en uppblåsmodell betydligt mindre skrymmande. När du rullat upp flottören och fäst den på däck kommer den knappast vara i vägen eller störa dig alls. I gengäld kräver den mer jobb i vattnet, innan du är redo att påbörja din räddning. Väl i vattnet behöver du få fatt i din flottör, få upp munstycket och i vissa fall ställa in det rätt, blåsa upp flottören och stänga munstycket innan du är redo att trä den på paddeln och börja vägen tillbaka in i kajaken. Den här typen av flottör kräver att du känner din utrustning väl, och är helt säker på hur du ska gå tillväga för att få flottören ordentligt uppblåst så fort som möjligt. Det är också viktigt att vara noga med att kontrollera att flottören är funktionsduglig innan du ger dig ut, så att du inte ligger där i vattnet och plaskar när du inser att du har punktering. De uppblåsbara flottörerna kräver helt enkelt lite mer finess, är noggrann i vattnet och gör du ditt jobb ordentligt i förväg ska det inte vara något problem. De packar litet och lätt, men fyller inte så mycket mer funktion än att vara just flottör. Är du i full sjå att öva på din roll kan däremot en uppblåsbar flottör vara till stor hjälp då du progressivt kan ge dig själv mindre och mindre flytkraft till dess att du sätter rollen utan någon luft i alls.

Sea to Summit – Uppblåsbar paddelflottör

HÄR har vi alltså en flottör som består av ett ensamt luftvalv och som kräver uppblåsning. Flottören är tillverkad i en slitstark 420D-nylon i skarp gul färg med reflektivt tryck för hög synlighet på vattnet. Munstycket består av ett vrid-lås med tre lägen – inblås, utblås och stängt. Paddelfickan är av mesh-tyg och mitt på kortsidan vid fickans öppning har vi en rem med klickspänne. Klickspännet har en integrerad visselpipa. Sea to Summit har också valt att sy in en liten bit skum-material i flottören för att den inte ska sjunka även om den inte skulle vara uppblåst. Inkluderat är även en nylonpåse med karborrefästen för montering på däck, för att du ska kunna förvara flottören ihoprullad där. Ouppblåst mäter flottören 48×35 cm med en vikt på 167g.

 

NRS – Uppblåsbar paddelflottör

HÄR har vi en ordentligt robust paddelflottör med dubbla luftvalv. Flottören är tillverkad av en stryktålig nylon i en skarp gul färg med reflektiva detaljer för hög synlighet på vattnet. Luftvalven består av en kapacitet på 7 liter var, vilket innebär att du endast behöver blåsa upp den ena för att kunna genomföra en räddning. De dubbla valven ger dig dock en andra chans om det ena valvet skulle bli punkterat. Valven har varsitt munstycke med ett enkelt vridlås, öppet eller stängt. Fickan för paddelbladet är placerat mellan luftvalven och i fickans öppning hittar vi ett band med dragsko samt en rem med klickspänne för att hålla paddeln på plats. På ena sidan av flottören hittar vi också ett grepp-rem. Ouppblåst mäter flottören 62x38cm med en vikt på 354g.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okej, här har vi då två uppblåsbara flottörer som är ganska olika. När man tar i de båda modellerna känns NRS:s variant mer ”heavy duty”. Det är stor skillnad i storlek på de båda och NRS:s flottör väger mer än dubbelt så mycket som Sea to Summit:s. Storleken spelar roll i viktskillnaden, men främst skulle jag säga att det är funktioner som dubbla luftvalv, dubbla munstycken och grepprem som avgör mest. NRS flottör kan nog lätt uppfattas som stor och klumpig, men jag ser en fördel i deras enklare munstycke. Sea to Summit:s munstycke är lite pilligt och det är lätt att hamna i fel läge. Det gäller att man bekantat sig ordentligt med munstycket innan man tar ut flottören på vattnet. Reflexdetaljerna på NRS:s flottör är styva och det gör den något svår att rulla ihop, det är möjligt att den enklast förvaras ihopvikt på däck. Sea to Summit har en intressant lösning med förvaringspåsen på däck och jag tror det är väldigt individuellt om man uppskattar den eller tycker den är onödig. NRS ligger högre i pris än vad Sea to Summit gör, men det beror säkerligen på att de har ”överbyggt” sin flottör för att erbjuda största möjliga säkerhetsmarginal på vattnet. Du får helt enkelt fler funktioner med NRS:s uppblåsbara flottör, huruvida det passar för dig är sedan upp till dig att avgöra.

Sådär ja, fyra olika flottörer! Vilken variant som passar bäst för dig och din paddling beror mycket på hur dina förutsättningar ser ut. Fundera lite på hur dina behov och prioriteringar ser ut angående däcksutrymme, räddningseffektivitet och funktion innan du väljer flottör. I slutet av dagen är det allra viktigaste att du är expert på den utrustningen du har med dig ut och att du kan använda den på ett effektivt sätt. Paddla lugnt!