Välj rätt paddel
HITTA RÄTT LÄNGD FÖR DIG
När man köper sin tredje eller fjärde paddel börjar man på att veta exakt vilken längd man trivs bäst med med hänsyn till väder, vind och form & storlek på paddelbladet. Då är längdrekommendationer överflödiga och ofta bara föremål för långa diskussioner, eftersom smaken i detta fall är som så många andra gånger som baken. Men fram tills dess att man som paddlare skaffat sig erfarenheten och har provat tillräckligt många varianter för att kunna säga ”med det här bladet och fullastad kajak ska jag ha 220 cm”, kan rekommendationer och råd komma väl till pass.
Ett gammalt beprövat sätt att välja paddellängd är att man ståendes bredvid paddeln precis ska kunna nå över bladet – och det är faktiskt inte så tokigt. Visst, det är ett grovt mått, men metoden gör faktiskt jobbet.
Längden man får med denna metod kan sägas vara en allroundlängd för personen. Om man ska paddla kraftfullt med ett stort paddelblad (hög paddelföring, motionspaddling, snabba accelerationer vid surf och lek, göra effektiva styr- och rodertag) kan man gå ner 5 cm i längd från denna allroundlängd. Om man ska paddla på tur med ett långsmalare blad (låg paddelföring, litet vindfång, energisnålt) kan man gå upp 5cm från allroundlängden.
Hur blir det då tillämpat? Jo, jag är 174cm kort. Med metoden ovan får jag en allroundlängd på ca 215cm. Om jag hyr eller lånar en kajak och får en 215cm-paddel i händerna så funkar det fint. Återigen, det är ett grovt mått och faktorer som kajakens bredd, bladets längd/form etc gör skillnad, men det fungerar än dock riktigt bra. Om jag paddlar en paddel med stort blad och hög paddelföring använder jag en 210cm-paddel (metodens 215-5cm). Om jag ska paddla en längre tur tar jag min långsmala turpaddel som är 220cm (metodens 215+5cm). Som beskrivs ovan så paddlas ett stort blad bäst i längden ”allround-5” och ett mindre, långsmalt i längden ”allround+5”. Men som också nämns så påverkar tex kajakens bred och djup. En bred och djup kajak kräver en längre paddel (fingrarna slår annars i däcket innan paddeln når ner i vattnet), medan en smal kajak tillåter en kortare.
HITTA RÄTT BLAD FÖR DIG
Ett stort, brett blad ger mycket grepp i vattnet vilket är perfekt för korta snabba turer, motionspaddling eller surf och lek där acceleration är centralt. Ett stort blad ger också bra effekt i styr- och rodertag. För att maximalt utnyttja ett stort blad ska det paddlas med hög paddelföring (brant isättning), utpräglad bålrotation och nära kajakens skrov och ska därför väljas i en lite kortare längd (se ”Välja rätt längd” ovan). Exempel på stort, brett blad är Manta Ray
Ett mindre, långsmalt blad har inte samma distinkta grepp i vattnet och ”slirar” jämfört med ett stort, brett blad och kräver därför en högre paddelfrekvens för att kajaken ska hålla samma fart. Men, på längre turer med last, sjö och vind är det energisnålare att paddla lätt med högre frekvens. Lite som att växla ner en cykel i uppförsbacke. Ett långsmalt ska paddlas energisnålt med låg paddelföring och ska därför väljas i en lite längre längd (se ”Välja rätt längd” ovan). Exempel på långsmalt turblad är Eagle Ray
Om man inte är så stor och stark kan ett litet blad vara ett bra val. Fördelen är förstås ett mjukare grepp i vattnet, men också mindre vindfång. Exempel på små blad i Aquabound’s sortiment är Sting Ray. Detta blad är litet och långsmalt och tänkt att paddlas lågt och väljas med ett lite längre skaft (se ”Välja rätt längd” ovan). Sting Ray finns också med ett smalare skaft för att passa mindre händer Sting Ray smalt skaft. Om skaftet är för tjockt för handen så fingrarna inte når riktigt om, måste man hålla hårdare vilket är tröttande.
AQUABOUND’S MATERIAL OCH DELNINGAR
Aquabound tillverkar paddelblad med två olika tekniker: injektionssprutade eller laminerade. Till injektionssprutningen används en nylon som Aquabound kallar abX. Den armeras antingen med glasfiber (Glasfiber/abX) eller med kolfiber (Kolfiber/abX). Tekniken ger prisvärda, stryktåliga paddelblad. Kolfiber/abX är något lättare och något styvare än Glasfiber/abX. Paddlar i Glasfiber/abX har knapplås och paddlar i Kolfiber/abX har TLC-delning (se ”Delningar” nedan).
Aquabound’s paddlar finns med tre olika typer av skaftdelning: Knapplås, TLC eller PLUS. Knapplåset är en traditionell knapplåsdelning med fast vinkel, 60 grader höger. TLC är en delning med justerbar vinkel, 15 graders intervaller från 90 grader höger till 90 grader vänster. PLUS är en delning med steglös justerbar vinkel och 15cm steglös längdjustering.
KLICKA HÄR FÖR ATT HITTA ALLA VÅRA PADDLAR