Visste ni att en av Europas första nationalparker finns här ute i Roslagens Skärgård? Så är det faktiskt!
Den 24 maj 1909 klubbades det att Ängsö, en ö belägen cirka 10 paddlingskilometer syd-väst om Furusund, skulle få komma att bli nationalpark. I USA hade man inrättat den första nationalparken Yellowstone för att förhindra skogsavverkning och det var därifrån man fick inspiration att skydda utvalda områden även i Sverige – däribland Ängsö.
Ängsö Nationalpark sägs vara ett unikt urklipp ur 1800-talets gammelsverige, med spår av det gamla odlingslandskapet, slåtterängarna och torparskogen. Med sina 190 hektar mark, varav 73 hektar landyta, mäter sig denna lilla pärla till ö som en av landets minsta nationalparker. Trots sina få hektar brukar Ängsö dock kallas för kontrasternas ö. Här bjuds det på karga klippstränder, blomstrande ängsmarker, lummig barrskog, ljusa lövskogar och rik fauna.
Just nu, från mitten av maj till början på juni, befinner vi oss i den optimala tiden för att besöka Ängsö om man önskar få njuta av dess blomsterprakt. Det är nu Majvivorna, Gullvivorna, Mandelblommen, Kungsliljorna och Orkideérna står i blom! Den absolut främsta dragningskraften för många att besöka Ängsö är den så kallade ”Adam & Eva-ängen”. Adam och Eva är, precis som alla vilda svenska orkidéer, fridlyst och hittas främst i kustnära trakter vid Östersjön. Ängen på Ängsö som hittas vackert belägen vid Norrudden, på ett torrängsparti med utsikt över fjärden, är en unik syn. Det har många säsonger räknats till över 1000-1500 blommande exemplar som står och skryter med sin skönhet!
Såhär i slutet på maj är Ängsö en alldeles perfekt destination, 1- eller 2-dagarstur, för den naturintresserade paddlaren. För oss har det känts naturligt att utgå ifrån Furusund eftersom vi har en kajakbas där, men har man sin egen utrustning skulle man kunna utgå till exempel från Bergshamraviken vid Hästängen eller badplatsen vid Solö.
Från Furusund ska man räkna med en paddling på ungefär 10 km enkel väg. Rutten slingrar sig fram genom ett idylliskt skärgårdslandskap rikt på lummiga öar och smala passager. På vägen passerar man Högmarsö och Restaurang Varvet (Läs mer här), som under högsäsong har öppet för lunch och middag. Väl framme vid Ängsö kan man med fördel kliva i land längst in i Svartviken. Kommer man från ett annat väderstreck än norrifrån går det också bra att landa vid Hemudden, och vid Norrviken. Stora delar av den strandlinje som vätter österut är fågelskyddad större delen av året och lämpar sig inte som landningsplats.
Vid Ängsös sydliga spets hittar man nationalparkens informationscenter, toaletter samt ångbåtsbryggan. Härifrån löper en rad olika promenadstigar runt ön för att all dess tjusiga landskap skall kunna upplevas. Längst norrut hittar vi Svartviken som har toaletter, och fin upptagningsplats. På nordvästra sidan om Ängsö hittas Norrviken, som också har toaletter samt anvisade platser för tältning för den övernattningssugne paddlaren! Dricksvatten hittas vid ladan mittemot Torpet på ön.
Om man siktar på att återvända till Furusund kan man med fördel välja en lite annorlunda retur-rutt, för möjligheten att avnjuta nya vyer på tillbakavägen. Väljer man att paddla söder om Högmarsö på ditvägen kan man ju alltid välja norrsidan på vägen tillbaka tillexempel.