Andra Advent – Åsnen och drömmig insjöskärgård

   Jamen hörrni, varför ändra ett vinnande koncept!? Därför är våra advents-gästbloggar är tillbaka! I år kommer vi lägga lite fokus på att sprida paddelinspirationen geografiskt, för att ni och vi kanske ska få upp ögonen för en ny paddelvänlig plats. Fly undan december-stressen för en stund och dröm er bort till nya kajakäventyr.

Vi välkomnar med glädje Decembers andra gäst-bloggare! Paddling är ju härligt nog en aktivitet med ofantlig bredd. I det här inlägget vill Alexandra dela med sig av ett område i södra Sveriges inland som kan erbjuda fantastiska äventyr på vattnet. Kanske kan det här bjuda in en ny plats i din tankebank av potentiella framtida paddelturer, håll till godo!

Ja, vet ni vad, när det kommer till kajakpaddling är det lätt hänt att vi allra mest pratar om öppen horisont, exponerad ytterskärgård, häftig surf och fartfylld fors. Aktiviteter som absolut är väl värda sin uppmärksamhet såklart men tro det eller ej, det finns faktiskt platser som inte kan erbjuda ovanstående, men som ändå är värda att prata om! Jag vill i det här inlägget slå ett slag för ett område som inte lika ofta nämns i paddelkretsar – nämligen insjöskärgården. För en del paddlare kanske insjö-paddlingen känns ”för lätt” och adrenalinlös, men helt ärligt, är vi inte rätt några där ute som i många lägen söker just lugnet i att glida fram på ett stilla vatten? Chansen att få kryssa mellan små idylliska öar och njuta av ett rikt växt- och djurliv? I mina hemmatrakter i Småland har vi en sån där fantastisk plats – nämligen sjön Åsnen med omnejd.

 

Åsnen är Smålands tredje största sjö med en insjöskärgård på närmare 1000 öar och en kustlinje på 700km. Delar av sjön blev under 2018 Sveriges 30:e nationalpark, som därmed består av 75% vatten. Häftigt! När man besöker området förstår man varför man valt att gå in och skydda naturen här. Med sina utbredda klarvattenytor, ädellövskog och barrskog, slättbygd och kulturlandskap, myrar, höjder och vassbälten representeras en stor del av Sveriges naturmångfald på en relativt liten yta. Efter några timmar på vattnet går det med andra ord hitta många natur- och kultursköna platser kliva upp och sträcka benen på. Många besökare lockas hit av de goda fiskemöjligheterna och den stora sannolikheten att få spana på ”Åsnens Big Five” – älg, havsörn, fiskgjuse, storlom och trana.

Det finns stora möjligheter att göra paddelturen här så lång eller kort som en själv önskar. Själva sjön Åsnen är stor, och det går fint att under flera dagar sysselsätta sig genom att kryssa mellan öar och holmar i dess egna skärgård. Ett annat alternativ man har är att börja paddelturen längre norrut, för att sedan paddla söderut och ansluta till Åsnen. Det finns bland annat en 120 km lång markerad paddelled som går mellan Asa och Granö, Värendsleden (HÄR), där du på vägen passerar Åsnen. Det finns gott om iordningställda lägerplatser längst med leden, och i de områden där nationalpark och naturreservat råder ska man vara noga med att hålla sig till dessa. Det kan under högsäsong vara lite klurigt att hitta andra bra tältplatser då det från 1 april-31juli finns en hel del fågelskyddade områden, men o andra sidan är det ju just det skyddade djur- och växtlivet som är en av Åsnens tjusningar. Väljer man att planera sin tur efter 1 augusti blir lägermöjligheterna några fler.

En kort googling bort finns gott om information att hitta vad gäller skyddade områden, lägerplatser, eldningsregler, sevärdheter, dricksvatten, ilägg och upptag osv. Vissa kanalsträckor går inte att paddla helt oavbrutet, utan det förekommer att man behöver lyfta sig förbi vissa hinder. Man rör sig en del i civiliserade områden och har stor möjlighet att njuta av lyxen som det medför. Under högsäsongen är området välbesökt av framförallt tysktalande fiske-turister, så det är ganska stor sannolikhet att man stöter på en del små båtar under den tiden. Vill man undvika den stora massan kan man med fördel planera sin tur under våren eller sensommar och hösten. Att tänka på i det fallet är att dubbelkolla var ni önskar fylla på vatten och dylikt för att se så att den servicen är öppen.

Åsnen med omnejd är verkligen värt ett besök! Det är definitivt en annan typ av paddling än exponerad havspaddling, men det finns också stråk som går över öppnare vattenytor där man på en blåsig dag definitivt skulle känna av att man lever. Det går att lägga paddlingen här på just den nivå man önskar distansmässigt, tidsmässigt och terrängmässigt. Paddlingen är väl tillgänglig och skulle passa fint för ett vuxensällskap likväl som familjeaktivitet. Valet att paddla kanadensare eller kajak är helt upp till er, finns gott om möjligheter att hyra båda alternativen runtikring. Här har vi helt enkelt ett fint alternativ om man uppskattar variationen i insjö- och kanalpaddling och gärna njuter av skogens murrighet.

– Alexandra Tollstern