Första Advent – Fjällbacka Skärgård med Ylva Hörnqvist

   Jamen hörrni, varför ändra ett vinnande koncept!? Därför är våra advents-gästbloggar är tillbaka! I år kommer vi lägga lite fokus på att sprida paddelinspirationen geografiskt, för att ni och vi kanske ska få upp ögonen för en ny paddelvänlig plats. Fly undan december-stressen för en stund och dröm er bort till nya kajakäventyr.

Vi välkomnar med glädje Decembers första gäst-bloggare! Ylva har varit generös nog att berätta om en paddeltur i Fjällbacka Skärgård som hon och hennes tjejgäng tog sig ut på precis innan midsommar. En vecka som bestod av lugna vatten och hisnande solnedgångar.

Kära dagbok,

Dag 1

Äntligen framme vid iläggningsplatsen! En otroligt liten avfart, in mellan hus med prunkande rosenrabatter och som ligger insprängda mellan knubbiga klippor. Det är ebb så det blir en bit att bära kajak och packning för veckans paddling. Väderprognosen för veckan lovar ? varje dag. Veckan före midsommar innebär lite båtar och risk för kallt i vattnet men det är redan helt ok med 16-17 grader i havet. Dessutom har det blåst ostliga vindar i flera dagar vilket innebär väldigt lite vågor för att vara Västkusten. När vi alla fem packat kajakerna kommer vi äntligen ut på havet och börjar den korta paddling till Dannemarken som är vår första lägerplats. Smart planerat av Annika, det tar alltid tid att komma i kajaken. Idag var det 50 mil i bilen först, men helt klart värt den resa känner jag redan.

 

 

Dag 2

Vi vaknar av en galande gök, solen steker redan och det är underbart att ta morgondoppet i det salta, friska havet. Man får kryssa lite mellan öronmaneter som det verkar gott om. Vi ligger kvar på Dannemarken 2 nätter och tar en dagstur söderut. Det blir en fin paddling första dagen. Vi rundar Gränsö på väg mot Hunnebostrand där vi äter glass och tittar på stenskulpturerna vid Uleberget. Våra värdar från Västkusten är förundrade över det lugna havet vilket gör att vi kan paddla utomskärs hela vägen tillbaka till Dannemarken. Solnedgången i havet är helt magisk.

Dag 3

Emellanåt är det så mycket öronmaneter att man slår paddeln i dem – och maneterna är betydligt kompaktare än de ser ut. Det är tydligen ”manetår”. När man ska gå iland halkar man runt på strandade maneter och det känns som man kliver i gele. Det finns en del röda maneter också så det gäller att ha span efter dem när man ska bada, inget man är van vid från ostkusten. En annan sak som är annorlunda här är att de flesta öar har någon djup vik som slutar i en fantastisk sandstrand. Det gör det skonsamt för kajakerna att gå iland och superskönt när man badar. Nattens ö heter Långeskär och på vägen dit paddlar vi förbi Saltskärs kärring, en båk som visar en kvinnans olika faser i livet i de olika väderstrecken. Enligt Annika ska man paddla ett varv medsols runt varje fyr, vilket vi gör fnissandes.
Vilken solnedgång! Rakt ut i havet sjunker solen lååångsamt och färgar hav, klippor och himmel rosablått. Det är sommarsolståndet och årets längsta dag. Och vi är på den bästa platsen i världen just nu – ensamma bland tusen öar. I soldiset ser vi Väderöarna och förhållandena är helt exemplariska för att paddla dit. Men vid denna tid på året är säl-skyddet fortfarande utökat vilket gör det är svårt att gå iland, så vi avstår.

Dag 4

Det har varnats för lite mer vind så vi startar kl 6 för att ta oss över det öppna vattnet innan vinden tar i. Nu har vi nästan ingen vind och sol, idag igen. Det blir frukost på Dannholmen med Ingrid Bergmans stuga. Resten av dagen är fantastisk paddling på relativt lugnt vatten när vi är lite längre in från det öppna vattnet. Det är bara 30 min paddling från Käften till vi är inne i Grebbestad. Där hittar vi en strand där vi kan gå iland. Snabbt kränger jag av mig de allt mer, av salt, stela paddelkläderna, drar på kjolen och kliver in på en restaurang och frossa i skaldjur!

Dag 5

De öar vi tältar på har alla kajaktoaletter! En fantastisk inrättning, en mulltoa som drivs med solceller. Smart och fräscht på alla sätt. Tanums kommun vill främja kajakturismen och har placerat ut dessa faciliteter på välbesökta öar, hoppas fler tar efter detta.
I natt står tälten på Porsholmen som har en djup vik och fin sandstrand innan klipporna tar vid. Det är bara 30 min paddling från Porsholmen tills vi är inne i Fjällbacka. Här hinner vi göra ett fyndbesök i kajakbutiken som finns, strosa längs bryggorna där restauranger ligger på rad. En del har inte öppnat ännu. Det är märkligt lugnt och inte en enda norsk turist detta märkliga år. Vi hittar en restaurang som har servering utomhus och frossar i skaldjur i kväll också.

Dag 6

Sundet mellan Hamburgsund och Hamburgön är kantad med bryggor och båtar. När vi paddlar förbi är det full aktivitet att lasta på allt som krävs för det midsommarfirande som väntar. Under vår sista halvtimme av paddlingen möter vi en strid ström av motor- och segelbåtar som ska ut och fira midsommar. Det känns extra lyxigt att tänka på vilken fantastik vecka vi haft – sol varenda dag, nästan platt vatten och med några få undantag har vi varit helt ensamma på havet och öarna.
När vi paddlar in i viken där vi ska avsluta veckans äventyr infinner sig den nu välbekanta känslan av vemod att lämna havet, kajaken, tältet, vännerna. Dags att börja planera nästa äventyr….

 – Ylva Hörnqvist