TNP:s Nekton-paddel, vad säger vi om den?

I våras ramlade TNP:s nyhet för 2020 in i butiken hos oss på Gräddö, och vi kände oss förväntansfulla inför deras nya innovativa paddel – NEKTON.

nekton blad

TNP Nekton är en modern paddel som kommer i två olika modeller – Nekton och Nekton G. Det som skiljer de två olika modellerna åt är egentligen uteslutande tillverkningsmaterialet. Modellen Nekton är en paddel med blad och skaft i kolfiber medan Nekton G är en paddel med blad och skaft i glasfiber där skaftet delvis är förstärkta i kolfiber. De två modellernas skaft- och bladdimensioner skiljer sig inte åt. TNP:s Nekton är en modern paddel som främst är tänkt för paddling av längre distanser, alltså turpaddling. Paddeln passar bäst vid en låg paddelföring och är utformad för att vara så ergonomisk och skonsam som möjligt när du ska ta måååånga paddeltag efter varandra!

Paddelskaftet har en diameter på 30mm och har en oval form på högersida för att ge så god känsla och kontroll över paddeln som möjligt. Paddelbladet är 43cm långt och 16 cm brett vilket resulterar i en bladareal på 620 kvadratcentimeter. Bladet är utrustat med en skumkärna som ska göra att paddeln upplevs lättare i vattnet då den får extra flytkraft.

Nu kommer vi till något spännande! Nämligen, något som gör Nekton:s utformning unik. Om vi kikar på bilden nedan så ser vi det som ser ut som en ganska vanlig paddel. På illustrationen ser vi ett paddelblad med en markerad ”dihedral”, alltså en tvåplansvinkel. Tanken med en tvåplansvinkel är att tillåta vattnet strömma mjukt och jämnt över båda halvorna av bladet. Blad utan tvåplansvinkel ”svajar” mer i vattnet vilket kan göra dem svårare att föra rakt och stabilt.

Om vi nu då kikar på illustrationen här nedan, så ser vi två stycken tvåplansvinklar utmarkerade. Den här utformningen kallas för dubbel tvåplansvinkel, och det är såhär Nekton:s paddelblad ser ut! Den dubbla tvåplansvinkeln förser paddelbladet med ett extra ”grepp” om vattnet och vill därmed gå med en rak och stabil kurs genom paddeldraget.

Hur upplever vi nu då TNP:s Nekton?

Jo, det ska ni få höra!

Jag måste säga att det ändå är något alldeles särskilt med känslan i paddeltagen med den här paddeln. Jag tycker det känns tydligt när man sätter det här bladet i vattnet, och jag kan inte beskriva det bättre än att det känns som att paddeln verkligen ”greppar tag”. Det här gör att man får en fin stabilitet i varje paddeltag.

Jag upplever nog, precis som TNP själva säger, att den här paddeln gör sig allra bäst då fokus ligger på framåtpaddling. För mig känns den svårare i till exempel fina manövreringstag, lite som att bladets stora greppstyrka ibland styr mig, istället för att jag styr bladet. En möjlig anledning att jag upplever det så kan definitivt vara att jag ännu är lite ovan vid Nekton då jag mest under sommaren paddlat med en Eagle Ray från Aquabound.

Vi upplever att TNP:s Nekton ändå, som tidigare nämnt, verkligen har en speciell känsla till sig, och definitivt skulle vara värd en investering eller en provpaddling! Det är kul att paddla en paddel som har sådan karaktär som den här ändå har. Snyggt jobbat TNP!

HÄR hittar ni Nekton och HÄR hittar ni Nekton G i vår webshop!