Paddelhandskar – vad är skillnaden?

Precis som med så mycket annat, så är valet av handskar i paddelsammanhang inte helt självklart. Det finns en uppsjö av handsk-varianter med olika egenskaper och till det ska vi sedan addera de yttre omständigheterna samt det individuella behovet. Det som funkar för den ene paddlaren, funkar nödvändigtvis inte för den andre. Låt oss bena lite i djungeln av handskar!

Avklippta fingerhandskar

Här har vi en handske som ska lämpa sig för paddling under sommarsäsongen. Handskarna är tänkta att ge solskydd och skydd mot eventuella skavsår i händerna. Jag skulle inte säga att de här handskarna ger särskilt mycket värme, men de skyddar definitivt händerna mot slitage och förebygger att vi skulle få negativt solpåverkad hy under gassande soldagar. Vi gillar Sea to Summit’s Eclipse-handske.

Neoprenhandskar – tjocklek och vilken modell?

När förhållandena på och i vattnet går åt det kyligare hållet är det många som vill satsa på någon typ av neoprenhandske. Neoprenhandskarna fyller samma funktion för händerna som en våtdräkt gör för kroppen när man har en sådan på. Det finns handskar med limmade sömmar, vilket innebär att de ska hålla väta ute så länge man inte doppar handskens öppning under vattnet. En handske med olimmade sömmar tar förmodligen in vatten i sömmarna, men isolerar ändå mot kyla på ett annat sätt än om man är barhänt då det tunna vattenlager som lägger sig i materialet snabbt värms upp.

Det finns en drös olika tjocklekar att välja mellan när det kommer till neoprenhandskar, allt från 0,5mm upp till 6-7mm. Vilken tjocklek som passar bäst för dig beror mycket på hur frusen du är, men också vilka förhållanden du räknar med att paddla i. Min personliga upplevelse är att jag klarar mig väldigt långt med mina 1mm-handskar. Jag föredrar de tunnare varianterna för att jag fortfarande upplever god kontakt med paddeln, men är skyddad från yttre omständigheter. Ju tjockare handsken blir, desto mer upplever jag att jag får anstränga mina händer för att hålla i paddeln ordentligt då jag har ganska små händer. Det brukar i sin tur leda till att jag blir väldigt trött i händerna. För en annan paddlare är det mycket möjligt att en tjockare handske funkar alldeles utmärkt. Vi har valt att ha två varianter i vår webbshop – NRS Fuse 1mm samt NRS Maxim 3mm.

fuse-handske

Inom den här kategorin av handskar finns också valet mellan fingervante och tumvante. Det finns fördelar och nackdelar med de båda alternativen och även här spelar det individuella behovet stor roll. En fingerhandske upplevs i många lägen mer ”lättarbetad”, du kan pilla med dragkedjor, kamera och sätta på kapell med handskarna på. En tumvante kan i detta läge upplevas som mer klumpig. En tumvantes fördel gentemot fingervanten är istället förmågan att hålla värmen, precis som med en ”vanlig” tumvante blir fingrarna som får gosa tillsammans varmare än om de förvisas till varsitt eget fingerutrymme.

Viktigt att tänka på vid val av handske är också att du väljer en med bra grepp i handflatan!!! Det är lätt att gå vilse i djungeln av neoprenhandskar, och somliga är mer tänkta för dykning eller vågsurf. Det är inte säkert att de typerna har någon greppyta i handen vilket gör dem besvärliga att paddla med då det blir omöjligt att hålla paddeln i styr.

 

Pogies – material och längd?

Ett populärt tillbehör när det kommer till paddling är pogies – och det är med all rätt tycker jag! Pogies är ett himla bra sätt att hålla tassarna skyddade från väder och vind medan man samtidigt har bra kontakt med paddeln.

När det kommer till pogies finns det även här en drös olika varianter – olika material och olika utformning. Vad gäller material så kan man oftast välja mellan nylon och neopren. En nylonklädd pogie är ofta bra mot vind och väta, men håller inte värmen lika bra som t.ex. en neoprenpogie. Somliga nylon-modeller är beklädda med fleece på insidan för ökad komfort och värme. Skulle den typen av pogie bli blöt kommer den dock antagligen bli riktigt kall till skillnad från en neopren-modell som kan fortsätta hålla dig varm. Den pogie vi valt att satsa på i webbshopen är NRS Mambasoch här kan ni läsa om vårt produkttest av den.

En annan skillnad man kan hitta på olika pogies är vidden och längden över handleden. Somliga upplever att det är en fördel med en något längre modell då det är svårare för vatten att hitta in. Det kan även vara bra att fundera på om vidden av handledsöppningen är nog stor för att du ska kunna sticka in händerna utan att behöva krångla.

Något att tänka på med pogies är att de sitter ju fast i paddeln, vilket innebär att om du släpper paddeln försvinner ditt skydd om händerna. Det här kan bli problematiskt om det är väldigt kallt ute. Många anser att en kombination av pogies och handskar är den ultimata lösningen. Vill man satsa på den lösningen ska man förslagsvis testa sig fram lite så att det inte blir för mycket kaka på kaka. Kanske funkar det bäst för dig med en tunn neoprenhandske och en pogie i nylon, eller kanske är det vinnande konceptet för dig en tunnare ullvante och en pogie i neopren.