Dalarö – Gräddö, En tur genom Stockholmsskärgård

I år så hade vi en ny guidad tur i vårt program, lite av en guidad expeditionspaddling mellan Dalarö i söder till Gräddö i Norra skärgården. Jag fick äran att paddla turen två gånger, en gång på egen hand för att reka området och slutligen en gång tillsammans med 6 andra glada paddlare!

Min tanke var att skriva det här inlägget direkt efter turen men som vanligt springer(paddlar) tiden iväg för mig och nu sitter jag här i början av oktober och tänker tillbaka till den där veckan i slutet av juli och försöker att minnas allt roligt som hände.

 

IMG_4249
Fångad på bild vid en smal passage!

 

Efter att ha dubbelkollat att jag hade allt med mig 27 000 gånger började vi köra ner mot Dalarö tidigt på tisdag morgon. Jag hade som tur var Ragna med mig som hittar genom Stockholm så resan ner gick väldigt smidigt. När vi väl kom fram var det bara att börja lägga ner kajakerna, förbereda och dela upp all gemensam utrustning som skulle till kunderna innan de skulle anlända med buss. Mitt under förberedandet kom där två pratglada paddlare förbi och som vanligt är jag inte speciellt svårflörtad när det kommer till att prata paddling… Det innebar att tiden sprang iväg lite, men med hjälp av Ragna hann vi få det mesta klart innan gruppen kom.

 

IMG_4239
Mycket som ska få plats!

 

Det var ett blandat gäng från både Sverige, Danmark och Schweiz som alla var förväntningsfulla inför 5 dagar i skärgården. Efter lite gemensam info fick alla sin kajak och började packa. Jag hade medvetet ställt undan lunchen då jag trodde att packningen skulle dra ut på tiden men Judit höll inte riktigt med mig och hann packa ner både lunchen och resten sin packning innan jag hann reagera! Resten av gruppen visade sig också vara snabba vilket innebar att vi fick någon timmes paddling innan vi tog lunchstopp.

 

DSC_0417
Äntligen framme!

 

Förmidagen bjöd på fint väder men när eftermiddagen kom drog regnet in över oss bestämde sig för att stanna resten av kvällen. Men inga sura miner för det! Kjell fick passa på att testa sin Tarp, Steffen och Antje visade sig vara rutinerade och drog upp varsitt paraply. Därefter blev det lax till middag och jordgubbar till efterrätt innan alla valde att hålla kväll i tältet.

 

IMG_4265
Humöret fortfarande på topp!

 

Morgonen efter hade det mesta av regnet dragit över och vi fick äta frukost i uppehåll. Efter frukost väntade en av den finaste paddlingen på turen, genom Bullerö naturreservat. Förra gången jag paddlade där fick jag se både älg, rådjur och mängder med sjöfåglar så förväntningarna var höga! Den här gången blev det ingen älg, men däremot fick vi se vår(a) första havsörn! Gunnar paddlade med kikaren i högsta hugg och kunde snabbt identifiera fåglar, djur, båtar och allt annat som befann sig i skärgården. På eftermiddagen passerade vi Sandhamn och fick en skymt av det på långt håll innan vi fortsatte bort mot lägerplatsen. Väl framme fanns det tid för bad och lite yoga för dem som ville det under tiden jag fixade middagen. Efter att middagen avnjutits på en fin klippa var det än en gång dags att hålla kväll. Sommarvärmen hade fortfarande inte riktigt kommit än vilket innebar lite småkyliga kvällar, fördelen med det var att vi knappt hade några mygg som gjorde att vi kunde sitta ute så länge vi kände för!

 

IMG_4258
Lite småfix i väntan på middagen

 

Inför tredje dagen var vi tvungna att göra ett val, skulle vi ta ytterskärgården resterande bit upp till Gräddö eller skulle vi gå mer inomskärs mot Möja och Blidö. Väderprognosen visade mycket vind de kommande två dagarna vilket gjorde att jag tog beslutet att vi skulle gå inomskärs den här gången. Tråkigt tyckte vissa, men med tanke på vilken vind det visade sig att vi skulle få dagen efter tror jag att de flesta tyckte att det var rätt beslut till slut. Nu fick vi istället se de fina områdena utanför Möja och ta ett stopp vid den lilla livsmedelsbutiken för att fylla på med lite glass och vatten. Vi fortsatte sen en liten bit för att till slut hitta en ”fantastisk” lägerplats där vi både var i lä och hade kvällssol under middagen.

 

IMG_4272

DSC_0423
Kjell innan passagen över till Möja

 

4:e dagen skulle visa sig bli både den tuffaste och längsta paddlingen på turen, men även innehålla den roligaste delen. Vi startade ut i motvind och kämpade på i 9 km innan lunch. Därefter ändrade vi kurs för att få så mycket vind med oss som möjligt vilket visade sig fungera! När vi kom fram till Blidö hade vi en bekväm medvind i ryggen och precis lagom med vågor för vi skulle få ca 1,5 timmes surf norrut! Om energin hade gått ur en del av deltagarna under förmiddagen fyllde det här på med energin igen och glädjen var på topp hos alla.

 

IMG_9139
Ibland fastnar jag tittandes på dess väderfenomen

 

Efter den långa surfen tog vi en paus precis innan ”Saltkråkan-ön” för lite choklad och lägesrapport. De flesta kände sig lite slitna men med tanke på att vi skulle fortsätta ha vinden i ryggen kunde de tänka sig att fortsätta en bit till. När vi väl kom fram till målet hade gps:en stannat på runt 31 km, vilket innebar att vi hade paddlat mer än dubbla sträckan på eftermiddagen som vi gjorde på förmiddagen! Trots medvinden är detta en imponerande siffra som alla ska vara nöjda över!

 

Eftersom det var sista kvällen på turen serverades det gräddtårta till efterrätt, mest förvånad var nog Elisabet som hade paddlat med ingredienserna nerpackade hela vägen utan att ana något! Mätta och belåtna la sig alla i tälten för sista gången den här turen.

DSC_0433
Resterna av gräddtårtan

 

Sista dagen bjöd på finaste vädret men eftersom vi visste att en front med massivt regn väntade bakom oss var det bara att ge sig av. Efter att ha väntat på Silja Line passerade vi farleden över till min ”hemmaplan”, nu kändes resterande som en transportsträcka. Men för att ta vara på sista biten av turen med tog vi lunch på klipporna vid Tjockö för att njuta av de sista solstrålarna innan vi paddlade tillbaka till Gräddö.

 

IMG_9188
Silja Line – Störst går först!

 

Här blev det uppackning av kajakerna, bullar från bageriet och utvärdering. Eftersom det här var första gången vi körde turen var det väldigt viktigt för mig att få höra hur de hade haft det. Vi har dels en utvärderingsblankett som alla fyllde i och sen satt vi och pratade om turen och gick igenom rutten var vi hade paddlat. Efteråt kunde jag konstatera att alla var nöjda och hade haft det bra och jag fick mycket bra och konstruktiv feedback som jag tar med mig för att göra nästa tur ännu bättre!

 

DSCN18961
En sista titt på de tre(!) kartorna vi paddlat igenom

 

Nästa tur kommer vi köra i mitten av nästa sommar. Är du sugen på att följa med? Håll ögonen öppna på vår hemsida, datumen för nästa års turer kommer upp runt jul!

 

Paddla lugnt!

Fredrik

1 thoughts on “Dalarö – Gräddö, En tur genom Stockholmsskärgård

Comments are closed.