Examinatorsutbildning EPP Blå nivå

Förra sommaren så tog jag, Fredrik Karlsson, och Alex Patterson våra EPP blå, eller paddelpasset nivå 3 blå. Nu i helgen så fick vi chansen att åka på en examinatorsutbildning för att själva kunna hålla examinationer på Gräddö. Ni som inte vet vad paddelpasset innebär kan läsa mer om det på kanotförbundets hemsida här: http://www.kanot.com/vadarpaddelpasset___760.aspx

Eftersom jag bor utanför Helsingfors så började resan redan på fredag morgon med flyg till Stockholm för att sen ta mig ut till Gräddö. När Alex hade kommit hem från jobbet så blev det packning av utrustning och kajaker. Jag hade varit uppe på lagret innan och fått med mig lite prylar som vi skulle försöka prova under helgen och det första som testades var våra transportsvaggor från kajak sport. http://www.kajaksaker.se/transport/transportvaggor

Ett par väldigt simpla foam ”kuddar” som man snabbt trycker på takräcket så man därefter kan spänna ner sin kajak utan att riskera att skapa sprickor i glasfibern eller bucklor i plasten. Detta fungerade mycket bättre än förväntat och med tanke på pris och smidighet kan jag verkligen rekommendera detta till någon som vill ha en enkel och smidig ställning till sitt takräcke.

Helgens kurs gick i Billdal utanför Göteborg, vi skulle starta kl 12.00 vilket innebar en tidig morgon för oss. Kl 03.20 så ringde klockan ute på Gräddö och två trötta personer möttes upp i köket framför kaffekokaren. Efter en stor kopp starkt kaffe och lite frukost satte vi oss i bilen med siktet inställt på västkusten. Efter ett stopp i Alvik där vi hämtade upp Linus, en kille som skulle gå utbildningen för Sprint fortsatte vi färden.

Efter att ha kommit fram till Billdal åt vi lite lunch ute i det fina vädret innan kursen drog igång. Totalt var vi 6 stycken blandade deltagare, både när det gällde verksamhet och paddelnivå. Vi började med att prata lite om EPP och gå igenom handledningen av vad som ingår på de olika nivåerna. Efter många långa och intressanta diskussioner så var inomhuspasset avklarat och det var dags att ta oss ut på vattnet. Där fick vi olika tekniker som vi skulle bedöma eller examinera på resten av gruppen, plus prat om feedback, hur man kan lägga upp en övning på bästa sätt, vad man skulle kolla på när man bedömer osv. Efter några lärorika timmar på vattnet så åkte ett hungrigt gäng direkt till den lokala pizzerian innan sängen kallade efter en lång dag.

BildAlex en tidig morgon precis utanför Gräddö

Även söndagen började med lite kaffe och teori innan det blev dags att ta oss ut på vattnet. Idag hade vi fått 3-4 stycken tekniker/områden var som vi skulle examinera på varandra samtidigt som vår kursledare bedömde vårt arbete. Här hade vi delat upp alla delar som ingår på blå nivån, jag hade sidledsförflyttning, akterroder och skyddsområden. Alex hade säkerhetsutrustning, högt stöd, kamraträddning och bogsering, vilket innebar att vi fick oss ett uppfriskande bad, men med tanke på vilket väder det bjöds på, så var det bara skönt att få svalka sig lite.

Som jag nämnde ovan så hade vi med oss lite utrustning från kajaksaker som vi skulle testa, här ingick även bogsersystemet Sea Tec från North Water som du hittar här: http://www.kajaksaker.se/sakerhet/sea-tec-tow-line Jag hade hört mycket gott om det här innan och det levde upp till alla förväntningar. Vad som egentligen skiljer de olika bogsersystemen åt är förvaringspåsen och vilken karbinhake det är som ingår. Förvaringspåsen till Sea tec är en stor påse vilket gör att det går lätt att plocka ur och stoppa i repet igen efter användning, men själva påsen kan sen smidigt vikas ihop och komprimeras, vilket gör den liten och smidig ändå trots sin storlek. Sen ingår där även en bra karbinhake och flöte vilket gör det komplett.

Vi hade även med ett annat nytt bogsersystem från NRS, som är ett lite billigare alternativ än Sea Tec. Jag hann tyvärr aldrig prova det här under helgen, men där kommer en recension så fort det har hunnit bli testat.

Efter alla hade gjort sina uppgifter på vattnet så blev det feedback, avslutning och utvärdering inomhus innan vi började rulla tillbaka mot Gräddö. Sju timmar senare var vi hemma igen efter en intensiv och lärorik helg. Att få träffa och prata med andra personer från branschen är alltid inspirerande och nu ser vi fram emot att säsongen ska dra igång på allvar!

Har ni några frågor eller funderingar om paddelpasset så är ni varmt välkomna att höra av er till oss, via telefon, e-post eller facebook. Eftersom vi nu kan hålla i examinatorsutbildningar för Paddelpasset nivå blå på Gräddö kommer datum för detta inom kort.

Paddla lugnt!

/ Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *