Boreal Design Baffin – en härlig kajak

IMG_8259Första gången jag paddlade Baffin var under min utbildning i Finland, vi var på Åland där vår lärare hade några exemplar av originalmodellen i plast. Vad som fångade mig direkt med den här kajaken var hur bra den svarade på kant och olika styrtag, jag fick direkt feedback på om jag gjorde rätt eller inte och om jag gjorde rätt så gick det så lätt! Sen med ett relativt lågt bakdäck var det en bra båt att öva rollar i.

Vid den här tidpunkten så fick jag också reda på att det inte gick så bra för Boreal Design, jag tror till och med att de gick i konkurs. Men nu är det i alla fall nya ägare och det rullar på igen! Därför blev jag också mycket glad när Astrid berätta att vi hade några Baffin på väg mot oss, den här gången i glasfiber.

Jag har bara hunnit vara ute med glasfiber modellen en gång men känslan kom direkt tillbaka. Det känns som en ”ordentlig” eller robust glasfiberkajak, där detaljerna sitter bra på plats och jag har inte hittat något att klaga över än. Baffin har tre stycken vattentäta skott, en stor oval lucka bak, en rund lucka fram och en mindre lucka precis bakom sittbrunnen som fungerar bra som ”fikalucka” där du vill ha saker som du kan behöva få tag i när du sitter i kajaken.

Baffin är en skäddakajak som finns i både plast och glasfiber och kommer i tre olika storlekar. Vi valde att ta hem glasfibermodellen och just nu finns den minsta modellen C1 för uthyrning och testpaddling. Som jag skrev ovan så är det en mycket följsam kajak med relativt platt botten vilket gör den stabil och bra även för en mer ovan paddlare. Baffin är en båt som står sig bra i alla väder, det låga bakdäcket gör dock att packutrymmet minskas vilket innebär att den kanske inte lämpar sig för några längre expeditioner. Men jag har själv varit ute med mellanmodellen (P2, P för plast) på en 5 dagars tur, så packar man bara ordentligt fungerar den bra även för mindre turer. Vill ni ha mer exakt information om längd, vikt, volym osv. hittar ni det på Boreal Designs hemsida: http://www.borealdesign.com/baffin-kayak.php

Som vanligt så passar olika kajaker bra till olika personer, men kom gärna ner och prova en ny kajak i sommar. Även om du har en egen kajak så kan man både lära sig något nytt och ha väldigt roligt av man prova en ny kajak!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *