Fjärde advent – Familjetur i Stockholms skärgård!

Jamen hörrni, varför ändra ett vinnande koncept!? Därför är våra advents-gästbloggar är tillbaka! I år kommer vi lägga lite fokus på att sprida paddelinspirationen geografiskt, för att ni och vi kanske ska få upp ögonen för en ny paddelvänlig plats. Fly undan december-stressen för en stund och dröm er bort till nya kajakäventyr.

Sist ut i årets paddelinspiration är det ingen gästbloggare men likväl Kajak och Utelivs ägare Astrid Landgren Patterson som berättar om en magisk midsommarafton i Stockholm skärgård tillsammans med familjen. För att paddla går utmärkt att göra med barn. Kanske kan det här bjuda in en ny plats i din tankebank av potentiella framtida paddelturer, håll till godo!

barn i kajak

Det är alltid härligt att drömma sig bort till andra ställen att paddla på men när man har underbar skärgård precis runt husknuten är det lätt att bara ta kajaken och sen är man ute på vattnet.  För min del har det blivit otaliga paddlingstimmar med utgångspunkt från Gräddö där jag bor med familjen och där Kajak och Uteliv har sin huvudbas. På dryga timmens paddling ligger flera bra tältplatser som lämpar sig för allt från det ensamma tältet till gruppen på 10 tält.

Årets mest magiska paddeldag var midsommarafton. Vi vaknade på östra sidan av Idskär, en liten ö strax norr om Idö. Hit hade jag och familjen tagit oss dagen innan genom en fin paddling från Gräddö och norrut med lunch på nordvästra Lidö. När hela familjen är med på tur blir det två dubbelkajaker, varav en större med packlucka i mitten där lilltjejen kan sitta. Våra barn har varit med oss och paddlat sedan de var små och de gillar verkligen att paddla, de frågar efter nästa paddling under sommaren. Självklart måste man anpassa sin paddling när man har med sig barn.

Det blir inte flera timmar i kajaken åt gången utan flera korta sträckor, något som alla öarna i Stockholms skärgård verkligen inbjuder till. När man ska paddla med barn måste man också hålla koll på väderprognosen och vi paddlar enbart i ytterskärgården när vädret tillåter det. Men åter till midsommaraftons morgon där på Idskär, vi vaknar av att solen har värmt upp tältet till nästan olidligt varmt. Enda lösningen var att gå direkt från tältet till morgondoppet och det var nog det enda doppet som svalkade ordentligt under denna dag. Barnen fortsatte bada medans frukosten fixades ordning och intogs sedan på de solvarma klipporna. Havet ligger helt spegelblankt, inte en krusning, vilket verkligen inte tillhör vanligheterna eftersom det är fri horisont mot Ålands hav. Lägret rivs och blir det dagens andra bad innan vi paddlar iväg.

midsommar matVi beslutar oss för att paddla ut mot Håkanskär och eftersom vattnet som heter Havssvalget fortfarande ligger som en spegel bestämmer vi oss för att gå rakt över mot nordost-sidan av Gisslingö. En fantastisk paddling som barnen fortfarande pratar om, hur det kändes att sitta där på ett helt stilla vatten och spana mot horisonten. Vi stannar för bad på klippan Svartkobben strax norr om Gisslingö och där dukas även midsommarlunchen upp. Flera bad senare och med mätta magar fortsätter turen med målet Vattungarna. Lite snirklande bland öarna på vägen, några strandhugg för enegri-påfyllnad och ytterligare några fler bad senare landar vi på Vattungarna.

Vi beslutar att slå läger inne på den lilla ön i lagunen. Tälten sätts upp med gemensamma krafter och sedan är det dags för dagens sista bad och upptäcktsfärd runt den lilla ön. På sen eftermiddagen får vi sällskap av Alexandra och Evelina som har gjort fina blomsterkransar. Något som genast måste göras även till alla barn. Innan middagen blir det sedan traditionell midsommardans runt runt på vår ö. Efter middagen blir det vidare upptäcktsfärd mot solnedgången på västrasidan av Vattungarna.

Dagen efter styrde vi kajakerna tillbaka mot Gräddö, genom den fina passagen vid Stockholmen och Torparö. Vi såg många fina fåglar och det var många segelbåtar i naturhamnarna. När vi kommer närmare fastlandet ökar båttrafiken och vi ser även fler paddlare. Tillbaka på Gräddö töms kajakerna snabbt och effektivt på saker och torkas ur. Barnen något mutade med glass från Gräddö Bryggcafé efter utfört arbete. En helt fantastisk tur som vi plockar fram ur minnet när det gråa decembertäcket som just nu ligger över Gräddö känns som om det skulle vara för evigt.

God Jul och Gott Nytt År till Er alla med förhoppning om många fina paddelturer under 2021!