Neoprenprylar – hur tar vi hand om dem på bästa sätt?

VARFÖR NEOPREN?

På 1930-talet lyckades man för första gången framställa ett funktionsdugligt, syntetiskt gummimaterial. Produktnamnet på denna nya innovation blev Neoprene. Neopren är ett otroligt mångsidigt material och används därför i en rad olika produkter. Materialet är markant mer motståndskraftigt mot påverkan av t.ex. syre, solljus, värme, syror och alkalier än vad naturgummi är och bryts därför inte ner lika snabbt som naturgummi gör. Neopren är vattentätt, stötdämpande, värmeisolerande, elisolerande och oljebeständigt, egenskaper som gör materialet intressant för många olika branscher– däribland finner vi oss paddlare!

Det är mängden luft inuti neoprenet som avgör hur mycket vatten som kan tränga in i det. Ju mer luft neoprenet innehåller, desto mindre vatten kan tränga in. Vid produktion av den här typen av neopren (så kallad skummad neopren) så tillsätts kväve till materialets celler, något som kallas för en sluten cellform. Den slutna cellformen är vattentät eftersom det inte finns någon plats för vattnet att tränga in, och materialet blir tack vare gascellerna också mer isolerat och mer flytkraftigt. Dessa åtråvärda egenskaper för en paddlare gör att en mängd av de produkter vi tycker om att använda är tillverkade av neopren – skor, handskar, pogies, luvor, luckor, kapell, våtdräkter och delar av torrdräkter till exempel!

SKÖTSEL AV NEOPREN-PRYLAR

Som i väldigt många andra lägen när det kommer till utrustning, så kan hantering och vård av dina neoprenprylar vara helt avgörande för hur länge de kan stå dig till tjänst. Tipsen jag kommer presentera här är ingen raketforskning, utan egentligen är proceduren för långlivade neoprengrejer så pass enkel att det inte finns någon tvekan – sätt det i rutin bara!

  • Förvara om möjligt dina neoprengrejer mörkt och svalt när du inte använder dem. Låt ogärna grejerna hänga ute i direkt solljus när de inte används då mycket UV-exponering kan leda till att materialet torkar ut och spricker. Såklart ska du se till att ge dig ut och paddla i solen så ofta du kan, men när du känner dig klar med solen så gör dina neoprenprylar det också!
    ————————————————————————————————————————————————————-
  • Se till att vara noga med att ALLTID skölja av alla dina neoprenprylar i sötvatten efter att de varit utsatta för saltvatten. Svett eller havsvatten gör då ingen skillnad, saltet kan leda till neoprenets förtidspension och det vill vi ju såklart undvika.
    ————————————————————————————————————————————————————-

  • Skulle det vara så att du upplever prylarna mer smutsiga än bara ”saltskitiga”, eller har de kanske börjat avge en något skum odör, så går det att ge dem en mild tvätt. Du bör använda dig av en mild tvål, eller ett schampoo som är utvecklat just för neoprenprylar, t.ex. McNett Wet & Dry Suit Schampoo. Att tänka på här är att inte skrubba tvättmedlet direkt på materialet, utan fyll en balja med vatten, tillsätt en mindre mängd tvål till vattnet och låt sedan prylarna ligga och dra i tvålvattnet. Tvätta dem varsamt för hand genom att klämma smutsen ur materialet och se sedan till att skölja ur prylarna ordentligt i en balja med rent vatten.
    ———————————————————————————————————————-
  • När det är dags för torkning av dina neoprengrejer, undvik att placera dem nära en värmekälla, eller i torktumlaren!! Materialet blir lätt FÖR uttorkat och det här kan leda till stelhet och sprickbildning. Låt prylarna lufttorka liggande eller häng upp dem. Ytterligare att tänka på är att undvika onödig veckbildning vid torkning, det skulle kunna orsaka försvagade punkter i materialet.
    ———————————————————————————————————————-
  • Var annars varsam när du hanterar dina prylar vid på- och avtagning. Försök att inte rycka i och töja materialet mer än nödvändigt. Det är möjligt att översträcka neoprenet som då eventuellt blir försvagat och inte kan återgå till sin täta, tighta form. Har man problem med att få på sig sina prylar utan att rycka och slita kan man ta hjälp av t.ex. talk. HÄR hittar du McNett ProTalc som förbygger slitage och underlättar påtagning av våt- och torrdräkter.
    ————————————————————————————————————————–

  • Skulle nu faran vara framme och du upptäcker en reva eller ett litet hål i din neoprenpryl så finns det lim anpassade för materialet. HÄR hittar du McNett Black Witch Neoprenlim som lämpar sig för lagningar på neopren, gummi, latex och vinyl. Försök, i den mån det går, att laga skador medan de fortfarande är små! Ju mer omfattande skadorna blir, ju mer komplicerade blir åtgärderna.

Se där ja, nu var vi experter på neoprenskötsel också! Var nu inte rädda för att använda era prylar, det är ju det de är till för såklart. Låt oss däremot ta väl hand om dem, så kan vi nyttja dem till sin fulla kapacitet under mååånga år – hållbart och ekonomiskt, så bra!