GSRT – Grundläggande Säkerhet och RäddningsTeknik

Under 2015 hände det en del kanotrelaterade olyckor runt om i Sverige, oftast berodde det på att personerna inte hade tillräckligt mycket kunskap om paddling, överskattade sin egen förmåga eller underskattade det kalla vattnet. De här olyckorna ledde till att svenska kanotförbundet satte igång ett arbete för att ta fram en kurs som kunde sprida kunskapen om ett grundläggande säkerhetstänk. Med hjälp från bland annat brittiska BCU och klätterförbundet kunde kursen jobbas fram och i helgen utbildades de första instruktörerna som kan leverera den. GSRT – Grundläggande Säkerhet och RäddningsTeknik.

Totalt var vi 8 personer som träffades nere i Ljungsbro för att gå igenom materialet, testköra vissa bitar och diskutera hur upplägget för kursen skulle se ut. GSRT är väldigt generell och täcker både kajaker och canadensare, men fungerar även bra på andra vattenaktiviteter där vi behöver tänka på riskanalys och säkerhetstänk.

Kursen kommer att vara 8 timmar lång och under kursens gång kommer man förutom att prata om hur man undviker olyckor och jobbar för att förhindra dem även öva mycket praktiskt på räddningar både från land och från kajaker/kanoter.

Det kommer finnas möjlighet att genomföra kursen hos Kajak och Uteliv, men inga datum är ännu satta. Vänligen kontakta oss för mer information!

DSC_0150 (2).JPG

Paddla lugnt

Fredrik