Outdoor Academy paddelspecialisering del 1

Första delen på Outdoor Academys paddelspecialicering är nu avklarad. Gruppen har tagit färjan över från Mariehamn mot Åbo för att sen köra upp mot Kronoby, i skrivandets stund väntar jag in nattbåten så jag kan hämta upp Sonja och hennes kajak innan jag också börjar dra mig norrut. 

På Åland så har det varit fullt upp, första dagen spenderades hos Eriks egna företag där det pratades om olika kajaker och alla fick sitta, klämma och prova en drös av olika modeller. På eftermiddagen delade vi gruppen mellan mig och Erik och vi körde ett teknikpass med egna färdigheter innan det blev lite planering inför morgondagen. Prognosen hade lovat att vinden skulle vända till norr med vindbyar upp över 15 m/s, så det var norrut vi ville komma! 

Planering framför kartan
Planering framför kartan

 

 

Första dagen på turen bjöd på mycket vågor och vind och jag tror att alla kännde att de var tvungna att hålla tungan rätt i mun. När vi kom fram till vår lägerplats så blev det en kort paus och därefter en kort runda med räddningar och bogsering i vinden.

 

En sista paus i vassen innan det var ut i vinden igen
En sista paus i vassen innan ut i vinden igen!

 

Andra dagen bestod av trimming, hur du tar nytta av vinden när du ska manövrera din kajak och även ett andra pass med lite fler räddningar och bogsering. Förutom lite sjösjuka hos några så gick allt bra och det är kul att se hur alla utvecklas för varje dag som går. Sista dagen så paddlade vi hem igen och på kvällen blev det lite frivillig hopp och lek med kajakerna utanför campingen. 

Jenny stylar framför kameran
Jenny stylar framför kameran

 

Igår så fick de testa att ha en 15 minuters lektion för sina kompisar då de skulle lära ut en teknik som de blivit tilldelade. På eftermiddagen så körde vi lite double trouble, då de fick testa på dubbelkajaker för första gången och även köra lite räddningar och allt annat som de kom på med dem. 

"Ju fler gånger du går omkull med din kajak, ju säkrare kommer du känna dig på det"
”Ju fler gånger du går omkull med din kajak, ju säkrare kommer du känna dig på det”

 

Idag så har vi kört lite finslipning av tekniker och räddningar, och väl på båten skulle Erik köra lite navigering med dem. Sen blir det för dem att börja planera inför nästa vecka då de ska lära ut paddling till de som går första året på utbildningen.

Två av tre kajaker klara på taket!
Två av tre kajaker klara på taket!

 

Hyvää iltaa! 

 

Fredrik