Paddla Norrtäljeviken

Inför sommaren 2013 när jag skulle börja jobba på Kajak & Uteliv så satt jag och kollade in olika områden och turer som jag skulle vilja göra i området. En sträckning som jag funderade på var Norrtäljeviken, dvs. från Gräddö hela vägen in till Norrtälje och tillbaka igen. Det borde ju inte vara så svårt tänkte jag? Men som vanligt så kom jobb och en massa annat i vägen första sommaren och när väl tiden fanns valde jag att lägga turen österut istället.

Den här sommaren fanns tanken kvar att jag skulle vilja testa paddla in till Norrtälje, inte för att det är någon tuff eller krävande paddling, utan mer för att ha det gjort nu när möjligheten finns. Under en kvällspaddling tillsammans med Jalle så kom det på tal igen och även han var lite intresserad av att göra det. Utan att ha någon karta över området började vi gissa hur långt det skulle vara att paddla in och lite väl optimistiska så tyckte vi att det borde vi klara någon gång efter jobbet. Tanken var då att paddla in och köpa en glass eller kanske ta något gott att dricka och sen paddla tillbaka igen.

Sjökort
     Sjökort över Norrtäljeviken, kopierat från Eniro.se

 

När kvällen kom och vi skulle göra det var båda redan ganska trötta efter en dag på jobbet, men vi tog fram kartan och insåg vårt misstag! Tankspridd som man är hade vi helt och hållet litat på vår gissning ute på vattnet, men när vi nu tog fram kartan så insåg vi att vi hade gissat fel på ca 7 km, en väg… Samtidigt som vi stod och velade och försökte komma fram till olika ursäkter för att inte behöva paddla ringde telefonen. Det var Alex som bjöd in oss på grillning och helt plötsligt fanns ursäkten där! När vi väl satt och halvsov vid matbordet var vi ganska nöjda att vi hade skippat turen in till Norrtälje den kvällen.

Några dagar senare var jag ledig och laddad med lite mer energi, så jag bestämde mig för att nu ska det bli av! Efter att ha lämnat sambon på jobbet åkte jag ner och plockade ner vår Wind 585 och packade ner den nödvändiga chokladen. Jag valde Wind 585 för att det är en väldigt lättdriven kajak tack vare sin form och längd, vilket gör att den passar bra för en tur som den här.

Vinden låg från syd, syd-väst vilket gjorde att jag var ganska skyddad hela vägen in. Det var endast när jag passerade lite större vikar eller när jag närmade mig Norrtälje som jag fick känna på vindbyarna. Men efter ett litet stopp på Harkö kom jag in till gästhamnen efter ca 3,5 timmars paddling. Där blev det en snabb bensträckare med tillhörande glass innan jag satte mig i kajaken och började paddla tillbaka. Nu hade vinden vridit lite mer mot väster vilket gjorde att jag fick en bekväm medvind som hjälpte mig tillbaka. Sista 1-1,5h var lite segt då det var samma sträckning igen, men till slut var jag tillbaka på Gräddö och kunde checka av den turen från min lista. Totalt blev det 35,5 km och för att sammanfatta är sträckningen fullt görbar, men lite för lång för att paddla in och ta en öl efter jobbet!

Paddla lugnt!

Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *