Paddelflottör – Följa med eller stanna hemma?

För vissa är det en självklarhet att ha med en paddelflottör när man är iväg och paddlar och för andra verkar det som ytterligare en onödig pryl att släpa med sig. Men finns det egentligen något rätt och fel här?

Jag tycker att det viktigaste är att man har en plan för vad man ska göra och hur man ska göra det om olyckan är framme. För vissa innebär det att man har med sig sin flottör ut på vattnet så man med hjälp av den tar sig upp i kajaken igen. Andra känner att de har en så säker roll eller re-entry roll att de inte behöver någon flottör med sig och vissa kanske inte använder något av ovanstående exempel utan håller sig nära till land så de kan simma in om olyckan skulle vara framme.

Själv så varierar mitt användande av flottör, i början av säsongen då det var ett litet tag sen jag var runt och rollade, så känns det som en trygghet att ha den med sig. Eller under några lite längre turer på egen hand. Men mitt under säsongen så får den bli hemma på de kortare turerna då jag känner mig trygg på att jag kan ta mig upp i kajaken igen på ett eller annat sätt.

 BildJalle demostrerar en flottöruppgång.

 En av anledningarna till att den får stanna hemma ibland är att jag inte riktigt har hittat någon plats för den. Ibland så lindar jag den runt pumpen, andra gånger under en gummicordlina men på något sätt så blir den alltid i vägen eller tar upp plats för något annat…

Men nu har jag kanske hittat lösningen på det! Vi har tagit hem en ny flottör från Sea To Summit med ett praktiskt litet fodral som man kan sätta fast på vilken lina man vill! Flottören går sen enkelt att rycka ur fodralet med en hand och används sen precis som vanligt. En annan liten detalj är att på spännet som man kan vira runt paddeln sitter där en inbyggd visselpipa som kan vara bra att ha i nödsituationer om du inte har någon i din flytväst sen innan!

En praktisk sak till med fodralet är att de gånger du inte använder den, utan den bara följer med så har du den skyddad och slipper kanske vara med om den dagen då du ligger i vattnet och blåser upp den samtidigt som du inser att där har gått hål på den…

 BildFlottören från Sea To Summit

 

Sist men inte minst så kom ihåg att ÖVA! Man kan aldrig öva en gång för mycket! Vill ni ha sällskap så håller vi tre stycken kvällskurser i säkerhet och räddningar för endast 200 kr/ person om ni har egen kajak.

Paddla lugnt!

/Fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *