Paddelpasset

Paddelpasset- vad är det för något, måste man ha tillstånd för att få paddla? Är det en svävande (eller ständigt flytande?) paddelguru som måste ge sitt godkännande för att man ska få ta del av vår heliga sport? Nej då, räds icke! Tvärtom faktiskt, vill vi ju att så många som möjligt ska upptäcka paddlandet. Men vad är egentligen Paddelpasset? Det ska vi ta och kika på i det här inlägget. 

paddelpasset

 

Paddelpasset – ett gemensamt ramverk

Det är inte så knepigt egentligen: Paddelpasset är helt enkelt ett sätt att mäta sina färdigheter inom paddling, det beskriver olika nivåer och fungerar som ett gemensamt ramverk. Nivåerna sträcker sig från 0 till 5, Vit till Svart där Vitt Paddelpass i stort sett innebär att man testat att sitta i en kajak och Svart Paddelpass är så avancerat att det ännu inte ens finns beskrivet hos Svenska Kanotförbundet. Allt eftersom man stiger i graderna tillkommer det moment, men grunden är densamma: treenigheten Säkerhet, Teknik och Miljö genomsyrar alla nivåerna i Paddelpasset. Alla tre behövs och är viktiga för att vi ska kunna njuta av paddlingen på bästa sätt och bevara den vackra miljö som är vår lekplats.

paddelpasset
De tre grundstenarna inom paddelpasset

Varför Paddelpasset

Varför kan det vara bra att ha ett Paddelpass då?  Det finns flera fördelar: många föreningar och kanotcentraler använder sig av denna måttstock för att planera turer och kurser och Paddelpasset är också känt i många euroländer eftersom det är den svenska motsvarigheten till Euro Paddle Pass, EPP. Men framförallt är det ett bra och roligt sätt att följa sin utveckling, en extra morot och ett kvitto på vad man kan. Det kan vara svårt ibland att själv se hur mycket man har lärt sig, och att få det så konkret är väldigt motiverande och gör att man känner sig säkrare. Dessutom får man förslag och en handlingsplan på hur man kan utvecklas vidare som kanotist.

 

Börja paddla

Att lära sig paddla och utvecklas kan man göra på många olika sätt, men det är alltid viktigt att tänka på säkerheten, speciellt i början av sin paddelkarriär. Därför bör man följa med kompetenta och erfarna personer som kan ta en under sina vingar alternativt gå en kurs för att få en ordentlig introduktion bl.a. till att hantera kajaken, ha med sig rätt säkerhetsutrustning och veta hur man använder den. Förutom det blir paddlingen mycket mer njutbar om man vet hur man paddlar energieffektivt och kan hantera kajaken. Vill man ta Gult Paddelpass, få en gedigen introduktion och känna sig trygg att sticka ut på dagsturer kan man gå nybörjarkurs hos oss i sommar där vi går igenom alla moment som ingår under en fullspäckad dag. Målet på Nivå 2 Gul är att uppmuntra deltagarna att lära sig mer och ge en ordentlig grund att stå på, från hur en kajak fungerar och ser ut till effektiv framåtpaddling, räddningar, manövrering och Leave no Trace. 

 

Utvecklas vidare

Vill man sen gå vidare så har vi examinationstillfällen för Grönt och Blått Paddelpass och även fortsättningskurser där man kan öva upp sina färdigheter inom framåtpaddling, manövrering och säkerhet. På Nivå 2 Grön ligger betoningen på utveckling, glädje och känsla och här examineras man separat på kajak och canadensare (i skillnad till Nivå 2 Gul). Baskunskaperna är befästa, man räknas som en god nybörjare. Lämpligt i samband med examination är att ha minst tre veckor av praktik i kroppen, genom egen övning eller kurs. Från Nivå 3 Blå examineras man grenspecifikt inom kanotismens olika grenar, såsom Forskajak, Surfski eller Havskajak. Här ökar kraven och paddlaren ska kunna hantera kajaken i tuffare förhållanden och de tekniska momenten blir fler. Paddlare på Nivå 3 Blå räknas som goda paddlare med väl befästa baskunskaper, vilket innebär att de ska kunna utföras och repeteras i de förhållanden som gäller för den nivån, med längre sträcka och mer vind och vågor. Man ska då kunna paddla säkert på hav i ledarledd grupp, lösa problem som kan uppstå, vara behjälplig vid räddningar och sprida god stämning. 

 

Avslutningsvis

Som ni förstår så måste man förstås inte ha ett Paddelpass för att sticka ut på havet och paddla men det kan bli mycket roligare! Vem som helst kan sätta sig i en plastbalja och ta sig fram behjälpligt om man bara stoppar paddeln i vattnet och drar den mot sig, men det blir så mycket mer njutningsfyllt när man kan göra det bra. Precis som med allt annat! Att veta hur man faktiskt ska göra och framförallt hur man undviker att allt går åt skogen är ett STORT plus. Sen är det ju rätt fränt att ha ett snyggt diplom att skryta med också!