Paddla med hund

Att ta med sig sin 4-bentne vän ut på tur kan vara fantastiskt roligt men kan också skapa frustration och ingen rolig upplevelse för någon av parterna. Det grundläggande för att hunden ska följa med ut på tur är att den trivs i kajaken och kan hålla sig stilla där. Detta är bra att träna hemma innan man ska ut på tur. Lägg ut en filt på golvet som hunden ska ligga på och träna att den ska stanna där under korta stunder. Det kan vara under tiden du tömmer diskmaskinen eller skrubbar nypotatisen. När du är klar och hunden får gå därifrån så plockar du bort filten igen. Fortsätt sen att träna med filten på flera ställen och miljöer. Efter hand kommer hunden lära sig vad som gäller när du lägger fram filten, så när det är dags för att ut och paddla lägger du ut filten där hunden ska sitta och den förstår förhoppningsvis vad som gäller.

När det kommer till plats i kajaken beror det mycket på vilken ras och storlek du har på hunden. En mindre hund kan få plats i sittbrunnen med dig eller i en packlucka. En större hund kan behöva en egen sittbrunn eller stor packlucka i en dubbelkajak. Hos Kajak & Uteliv har vi några stora dubbelkajaker med en stor packlucka i mitten som passar även för de lite större hundarna.

När du väl ska ut och paddla så tänk på att respektera hunden, precis som vi människor tycker vissa hundar det är skrämmande när det rör sig och gungar för mycket. Detta kan i värsta fall leda till att hunden hoppar ut eller klättrar så pass mycket på kajaken att ni båda välter. Börja därför lugnt och vänj hunden vid turer i lugnt väder innan ni går ut i mer stökig miljö.

Självklart har vi även flytväst på hunden ute på havet! Även om hunden kan simma bra är det väldigt behändigt med ett handtag på flytvästen så att vi kan lyfta upp eller leda in hunden om den skulle få för sig att hoppa i. Flytvästen gör även att hunden syns bättre när den simmar i vattnet. Tänk även på att aldrig binda fast hunden i kajaken, även om de kan vara lockande för att den inte ska hoppa i blir det lätt en dödsfälla om kajaken vältar och drar med sig hunden under vattnet eller iväg i vinden.

Har man en hund som min (Dex som ni ibland kan träffa nere på uthyrningen) som tycker att det blir lite för trångt i en kajak kan man testa i en kanadensare. Det ger lite mer utrymme och paddlas oftast i lite lugnare miljöer.

Ha en fortsatt fin sommar tillsammans med era hundar!

Fredrik Karlsson
Hundcoach – Kajakinstruktör