Tredje advent

Dags för den tredje och sista inlägget såhär på 3:e advent. Sista gästskrivaren är jag själv, Jimmy!

Glöm inte att sista beställningsdag för jul är nu på tisdag den 17:e klockan 8.00 för att vara säker på att det ska hinna fram innan jul.

 

Jag tycker om att paddla för avslappningens skull och för att få koppla av allt annat för ett tag, då brukar jag ta mig ut till någon ö för att övernatta, eller bara för en dagstur. Just dagsturer ligger mig varmt om hjärtat, det är ett enkelt sätt att smita iväg från vardagen en stund.

Min historia med paddling började när jag pluggade till vildmarksguide på Outdoor Academy i Kronoby i Finland. Där ingår det en hel del paddling i utbildningen och jag tog mitt gröna paddelpass efter en tredagarskurs och en veckolång kajaktur, och nu har jag avancerat till havskajakledare. Innan jag började i Outdoor Academy hade jag bara paddlat någon enstaka gång men blev en helt annan nivå genom skolan. Mitt starkaste paddlingsminne är ifrån den tiden i skolan när vi paddlade ut till Olasören som är en jättefin ö utanför Karleby i Finland. Där finns en stuga och bastu i en liten vik som är riktigt mysiga, och att vara därute när det var helt lugnt och tjock dimma på havet var otroligt avslappnande.

Om man är nyfiken på paddling är det väldigt enkelt att haka på en kurs eller tur för att prova om det är något som passar en, det är inte ett så långt steg som många kanske tror.

Men mitt bästa paddeltips är ändå att ha någon att paddla med! Oavsett om du paddlar med en person som är mer eller mindre erfaren än du själv så är det alltid roligare när man är fler. Du kanske kan hitta en nybörjarkompis som har samma mål som du, så kan ni utvecklas tillsammans?

Det jag tycker är allra roligast med paddlingen är att planera och utföra en rutt för att ta sig till olika ställen och övernatta, eller kanske stanna och fika på fina platser man hittar längsmed vägen. Att leka runt i vågor är i och för sig inte heller att underskatta! Ibland känns det som att man planerar lite för mycket, vissa gånger får man bara ge sig ut och se vart man hamnar.

För att underlätta paddlingen och göra den roligare så tycker jag det är en bra idé att leka mycket i kajaken och skaffa sig vattenvana för att det ska bli mer avslappnat. Är man stel i kajaken, kanske rädd för att kapsejsa om det kommer vågor, så blir det svårt att slappna av och paddlingen blir inte lika kul.

De kajakerna jag tycker är roligast är Skims kajaker, för jag tycker de känns kvalitativa och bra designade. Braveheart är min favorit för den är väldigt rolig och smidig att leka i, men jag gillar också Beaufort om jag ska vara ute längre, eller Viking Legenda för dagsturer. Det finns så många roliga så det är svårt att välja en specifik!

Prylar som jag tycker är användbara är en bra paddelsko, dels för att inte få ont i hälarna mot kajakbotten och för att det är smidigare när man ska hoppa iland där det är stenigt. Mitt vattentäta mobilfodral från Sea to Summit tycker jag är väldigt bra, framför allt för säkerhetens skull att lita på att jag har en torr telefon om något skulle hända, som dessutom går att använda genom fodralet, vilket är viktigt om du ligger i vattnet och behöver tillkalla hjälp. Jag tycker också mycket om flytvästen Hiko Aquatic, den ger mig rörelsefrihet i kajaken och den har även ficka för vätskesystem på ryggen, vilket jag använder och tycker är smidigt när flytvästen är anpassad till det. Det finns såklart andra flytvästar med det systemet också, det gäller bara att hitta en som passar en själv bra i passform och funktion.

Sist men inte minst vill jag ge er några små turtips var jag tycker om att paddla! I Roslagen så tycker jag det är klart finast på öarna längst ut i skärgården (som bilden bredvid från St. Utterskär bredvid Vattungarna), men jag vill ändå tipsa om att komma ihåg de små öarna som inte ligger så långt bort, ibland behöver man inte paddla så länge för att hitta en fin fika- eller campingplats. Och kom ihåg att paddling inte bara är en sommarhobby – det är också en fantastiskt fin upplevelse att paddla på hösten när det är lite lugnare och kallare ute!