Vad ska man tänka på när man köper kajak?

Står du inför ditt första kajakköp? Vilken ska man välja, det finns ju så många modeller och det är lätt att bli förvirrad.

Alla kajaker passar inte alla och det finns ingen kajak som är ”bäst” eftersom allt beror på många olika saker.

När man ska köpa sin första kajak är det bäst att börja hemma vid köksbordet med några frågor till sig själv och eventuella paddelsällskap.

Var kommer jag att paddla mest? Sjö, hav eller å?

Kommer jag att paddla ensam eller tillsammans med någon?

Hur tar jag mig till iläggs platsen? Behöver jag använda bil? lyfta upp på taket själv?

Hur länge kommer jag att paddla? Dagsturer eller övernattningsturer?

Var kommer jag att förvara kajaken när den inte paddlas?

Vill jag ha roder eller skädda på min kajak?

Vilken typ av budget har du?

Vissa frågor är kanske lättare än andra att besvara men man bör ha funderat över dom. Men nu kommer vi till den lite roligare delen att hitta den optimala kajaken för just dig. Här rekommenderar jag starkt att man tar kontakt med en kajakförsäljare som erbjuder provpaddling av kajaker så att man kan känna hur kajaken känns på vattnet.

När någon kommer till oss och undrar vilken kajak ska jag köpa brukar jag fråga ovanstående frågor och beroende på svaret välja ut 3-4 modeller för provsittning på gräsmattan. Därefter från man prova att sitta i olika kajaker och känna sittställningar och hur man når olika luckor t.ex. Därefter provpaddlar man en eller flera modeller på vattnet, då brukar man få en bra uppfattning om hur kajaken känns och hur den är att paddla. Vill man göra ett riktigt test hyr man sedan kajaken över en dag eller två för att prova den ordentligt. Ska man t.ex. göra övernattningsturer är det bra om man har paddlat kajaken med packning. Man kan även känns hur det känns att sitta en längre tid i kajaken. Om man sedan bestämmer sig för att köpa kajaken får man motsvarande rabatt som hyran av kajaken (max 2 dagar).

Vi på Kajak och Uteliv tror att en kajak som man har provat ut ordentligt kommer man att bli mer nöjd med och därmed paddla oftare. Det ger nöjda kunder som gärna tipsar andra om det underbara med att paddla och det är precis det vi vill, att fler ska upptäcka paddlingens underbara värld.

Den 30 juni har vi en stor testdag för den som går i kajakköpartankar. Då kan du få prova kajaker från både Skim Kayaks och Prijon.