Första advent

Första advent är här och vi har valt att bjuda in några utvalda personer för att ge sina bästa paddeltips varje advent!

Först ut är Mathias Frödin som ger råd och berättar om turer:

 

Jag tycker om att paddla så ofta jag får chansen och gillar allt från dagsturer med surf och lek, till långturer som kan vara i veckor. Det är svårt att bara välja en sak som är roligast med paddlingen, men måste jag välja så blir det som sagt surf och lek i vågor och vind! Men jag uppskattar ändå såväl lugna och stilla sommardagar som bistra höstdagar i torrdräkten. Har gått några privatlektioner men haft förmånen att paddla med duktiga paddlare på många turer, och då lärt mig mycket från det.

Bästa tiden att ge sig ut på vattnet tycker jag är tidigt på våren innan alla andra hittat ut.

Friluftslivet har alltid varit stort men jag halkade in på paddlingen av en slump och kunde helt enkelt inte sluta efter det. Tipset jag vill ge till andra som vill börja paddla är att gå en nybörjarkurs. Att få börja paddla med personer som har stor erfarenhet kommer att underlätta mycket och ge dig chans att utvecklas i rätt riktning. Att ge sig ut med likasinnade och paddla med personer som har samma mål gör saker och ting roligare, och man kan dessutom lära av varandra och utvecklas tillsammans.

Den pryl jag verkligen gillar, förutom kajaken och paddeln, är torrdräkten. Att alltid vara torr och varm oavsett väder och vind gör paddlingen så mycket roligare! Favoritkajakerna är Rockpool Alaw Bach eller Skim Beaufort. Två ganska olika kajaker som fyller olika funktioner.

Mitt starkaste paddlingsminne är när jag var på min första längre tur på 11 dagar, från Trosa till Gräddö. Att vi dessutom fick genomföra den i början på maj med strålande solsken varje dag gjorde turen svårslagen! Väder och vind tillät oss att gå genom ytterskärgårdarna på vår väg mot Gräddö.

Bästa turtipset är min hemskärgård och vackra öar som Håkanskär och Vattungarna. Även Söderarm och Stora Nassa tycker jag är mycket fina skärgårdar!

(I boken Paddla kajak i Stockholms skärgård kan du läsa om turerna som Mathias tipsar om, tillsammans med många andra pärlor!)

Jag fick också frågan om tips på turmat. Att laga god mat vid campen har blivit lite av en grej bland mitt sällskap, ju mer avancerat desto roligare! Den lyxigaste måltiden har nog varit en Pasta med skaldjursgremolata till huvudrätt, och friterad Brieost och hjortronkompott till efterrätt.