Kajakroll

Kajakroll, eskimåsväng eller eskimåroll. Kärt barn har många namn! Hösten är ju egentligen den perfekta säsongen för att öva denna omtalade och klassiska teknik inom paddlingsvärlden. Varför? Jo för att då kan vi vara inomhus i en varm och trygg bassäng. Det är väldigt bra om man är ny på rolling att börja inomhus, för att sedan ta med sig det man lärt sig ut till sommaren därpå. Det finns olika typer av roll men alla går ut på att få upp kajaken på rätt köl igen.

En av de första frågorna som många paddlare får är just om man kan rolla. För en del är detta ett stort mål att klara av och det är ju ändå en stor fördel att kunna. Paddlingen blir dels roligare när man bara leker omkring, och man kan även bli mer avslappnad i den ”vanliga” paddlingen om man känner att behärskar denna teknik. Ibland kan det vara bra för säkerhetens skull när det är kallt i vattnet, eller man är på ett ställe där man inte har tid att självrädda. Att lära sig det fullt ut så att man kan göra den helt oförberedd kräver att man lägger tid och tålamod på övning, men för att klara av det under kontrollerade former behöver inte alls ta lång tid, och det är kul att kunna!

Hur går det till då? För mig har det underlättat att bara leka runt med kajaken och testa att öva stöd tills jag faller i, för att sedan se hur länge jag kan hålla andan innan jag rycker kapellet och övar självräddning. Eller andra lekar bara för att helt enkelt bli ”vattenvan”, det vill säga att känna mig bekväm med att sitta fast i kajaken under vattenytan. Det har i mitt fall gjort att jag kan vara mer lugn och bekväm när jag övar rollar. En del tycker också att det är lättare att använder näsklämma och simglasögon, då det underlättar orienteringen under vattnet. Dock rekommenderar jag att lära sig utan glasögon eftersom det är så det troligtvis kommer vara när du i framtiden behöver genomföra en oförberedd roll.

Lättaste sättet att börja är att ha en kompis till hjälp som står bredvid och kan hjälpa till med att föra paddeln och dig till rätt position innan du rollar upp, och framför allt, tala om vad som ser rätt ut eller fel och kanske också hjälpa till att lyfta upp dig ifall det behövs. På det här sättet behöver man inte kliva ur, tömma kajaken och sen hoppa i igen för varje gång det går snett. Sen kan man helt enkelt turas om. Ett bra och effektivt sätt att öva! Har du ingen att öva med så kan vi självklart hjälpa till med vår rollkurs!

 

Här är en kort beskrivning av C-to-C rollen som jag själv brukar använda mig av:

1. Du förbereder dig genom att placera paddeln längs med kajaken på den sidan dit du ska välta i, och luta dig framåt tätt mot kajaken åt samma sida som paddeln är på. När du sedan välter i så kommer du att få en del fart och med hjälp av den vrida runt, så att du snurrat trekvarts varv med bibehållen kroppsposition.

2. Här gäller det att vara lugn. Från att ligga framåtlutad över kajaken för du nu det främre paddelbladet längsmed vattenytan och låter överkroppen och blicken följa med, så att du och paddeln ligger i en vinkelrät position mot kajaken och ditt ansikte är vänt uppåt, mot paddeln. Tänk på att du vill ha paddelbladet nära vattenytan för att ge dig mer stöd när du sedan ska göra själva rollen. Har du båda händerna över ytan så har du ett bra utgångsläge! Har du gjort detta lugnt så har du nu också flutit upp närmare ytan av bara flytvästen, och du har huvudet nära ytan.

3. Nu gäller det att få till höftknycken! Det är höften som gör det stora jobbet i rollen, inte dina armmuskler. Med kroppen i en båge, höften upp först och huvudet allra sist, tar du hjälp av knäet för att få till höftknycken. Mitt i rörelsen vrider du också på huvudet, så att du tittar ner mot ytan när huvudet kommer upp ovanför vattnet. Denna rörelse i kombination med bra timing i stödet från paddeln gör att du lätt kommer på rätt köl igen!

Denna typ av roll heter just C-to-C för att din kropp ser ut som ett C, om någon skulle titta på dig från fören eller aktern på kajaken. Innan höftknycken ligger du som ett C med en ”öppna” sidan uppåt, mot ytan, där din höft, överkropp och huvud bildar en båge, till att efter höftknycken vara böjd åt andra hållet, med den ”öppna” sidan av C:et mot den sida av kajaken där du just kom upp.

Det är många moment som ska klaffa i en roll men om man övar ett steg i taget, har hjälp av en vän och framför allt gör det lugnt och sakta så går det snabbt att lära sig. Bästa tipset är som sagt att leka mycket kring kajaken i vattnet för att skaffa sig mycket vattenvana! Finns också en hel del att titta på på Youtube för att lära sig!

 

Här ser vi Emilie öva re-entry roll