Mörkerpaddling

Paddling i mörkret kan vara en häftig upplevelse. Här får man, till skillnad mot paddling i dagsljus, andra intryck och faktorer att ta hänsyn till.

Jag rekommenderar som vanligt att aldrig paddla ensam, så att du alltid har någon med dig som kan hjälpa dig ifall något går snett. För att kunna hjälpa båda dig själv men även andra paddlare är det därför viktigt med kunskap om kamraträddningar, så att ni vet hur ni bör hantera situationer ifall du eller din kompis kapsejsar. Paddling i mörker innebär att man är mer utsatt ifall något skulle gå snett och jag rekommenderar därför att gå en säkerhetskurs innan för att få koll på det du behöver veta. Både du själv och den du paddlar med bör alltid ha kunskap om räddningar och säkerhetstänk till sjöss.

Oftast när man paddlar i mörkret så innebär det att vi är närmare våren eller hösten. Då är det också viktigt att du har utrustning för att hantera kallt vatten, där torrdräkt kan vara att föredra tillsammans med andra varma kläder som t.ex. handskar, huva och bra skor. Kika gärna på tidigare inlägg om vinterpaddling och Hot hands eller Hyper hands för mer tips om utrustning under kalla förhållanden!

Navigeringen kan också vara en utmaning under mörka tider. Då är det viktigt att veta hur man läser ett sjökort och tyder fyrarnas ljus, och även hur lanternor funkar på övriga båtar och vilka regler som gäller kring det. På samma sätt gäller det för er egen del att synas bra. Lanternor runtom på kajaken är ett måste, och reflexer på dig själv, paddel och kajak är en enkel åtgärd som gör stor skillnad. Pannlampa är också viktigt att komma ihåg, både för att kunna läsa sjökort men även så att ni kan hitta er väg fram bland vassdungar och smala sund, och kan ha kontakt med andra båtar. Det är bra om pannlampan som du använder till mörkerpaddling utöver ett vitt, starkt ljus även har rött ljus. När våra ögon blir utsatta för vitt ljus förstörs vårt mörkerseende på ett ögonblick, och tar många minuter att återfå. Det röda ljuset förstör inte mörkerseendet alls på samma sätt och är därför att föredra vid sjökortsläsning eller fix i kajakerna.

Att paddla i mörker är en fantastisk upplevelse som kan ge minnen för lång tid framöver, men det kräver också kunskap och planering. Jag hoppas att detta kan inspirera och ge lite inblick i vad som krävs för mörkerpaddling, men läs gärna vidare själv då det finns mycket att lära om denna dolda pärla till paddling. Vi ses i natten!