Vinterpaddling

Vinterpaddling är härligt, krispigt och stilla. Nu har vintern äntligen kommit till Gräddö och självklart måste man passa på att paddla. Isen har lagt sig vid Gräddö men vid Räfsnäs är det fortfarande öppet vatten vid båtrampen. Det är inte mycket folk i rörelse, mest yrkestrafik så här en vardag i februari.

Vad är viktigt att tänka på när man paddlar på vintern? Det skiljer sig inte speciellt mycket från när man paddlar under andra årstider med skillnaden att man behöver lite mer utrustning. Man använder samma kajak, kapell och paddel som resten av året. Ska man bryta en tunn ishinna kan blad av plast på paddeln vara att rekommendera men inget måste.  Det finns tre saker man ska tänka på när man ska ge sig ut och paddla. För det första ska du känna till dig egen förmåga och inte paddla i för svåra förhållanden, det gäller självklart året runt men på vintern har man mindre marginaler och man vill inte ramla i. Att ha kunskapen och tekniken  i hur man tar sig upp själv i kajaken är viktigt om man hamnar i vattnet, det gör att tiden i vattnet blir så kort som möjligt.  För det andra ska man paddla med sällskap, det ger en trygghet om något skulle hända och personligen tycker jag det är roligare, dock kan ensampaddling ha sina tjusningar. För det tredje ska man ha med sig säkerhetsutrustning och veta hur man använder den.

Vilken säkerhethetsutrusning behöver man då ha med sig? Man ska ha en mobil (som inte laddar ur när det är köldgrader), i ett vattentät fodral på kroppen, så att man kan ringa om det behövs. Flytväst är en självklarhet året runt  och ska även vara utrustad med visselpipa. En pump och svamp om man får in vatten i kajaken. En flottör om man använder det i sin självräddning. Extra kläder som är vattentät förpackade är ett måste och likaså en survival bag/shelter för att snabbt kunna få upp värmen om det behövs. Bogserlina är praktisk att ha med om man fler i gruppen. Självklart ska navigationsutrustning vara med så som karta och kompass. Att ha med sig fika och något varmt att dricka är på vintern i under säkerhetsutrustning då det kan värma inifrån.

Rätt kläder för att paddla på vintern är viktigt. Själv använder jag ett innersta lager i ull. Underkläder, strumpor och underställ. Därefter ett värmande andra lager, fleecebyxor, tröja och ett par extra tjocka ullstrumpor. Därefter torrdräkt och varm mössa. Paddelskor i neopren och paddelhandskar och poogies avslutar klädseln. Vid längre turer kan man isolera sittbrunnen med liggunderlag eller renskinn eftersom det kalla vattnet under kajaken gör att man lätt blir kall om rumpa, lår och fötter.