Guide – Hur väljer man rätt kapell?

Även fast vi nyss gått in i ett nytt år och sommaren känns långt borta just nu, kommer det snart att vara paddelsäsong igen! Kanske är det dags att investera i ett nytt kapell?

De kapell vi har på Kajak & Uteliv och till försäljning på Kajaksaker är från Snap Dragon Design, ett amerikanskt företag från Seattle, Washington, vars produkter är väl beprövade då de funnits sedan tidigt 80-tal. Kapellen finns i olika kombinationer av nylon och neopren, och passar för olika ändamål. Det här med kapell till kajaker kan vara något av en djungel som är svår att hitta rätt i, därför kommer här en snabb guide till det perfekta sittbrunnskapellet för dig!

Neopren – Ocean Trek

Om ett kapell består helt av neopren innebär det att både tuben (den del av kapellet man har runt kroppen) och däcket (den del som sitter över sittbrunnen) består av neopren. Detta ger ett stretchigt kapell som sitter tight både runt kroppen och runt sittbrunnen, vilket kan göra att det upplevs som svårare att dra loss när man ska ur kajaken. Det faktum att det sitter tight kan dock vara en stor fördel vid paddling, eftersom det inte skapas en ”pöl” av vatten över knät på paddlaren på samma sätt som det kan göra hos ett nylonkapell som sitter lite lösare. Har man då ett kapell med några år på nacken finns det risk att pölen läcker ner i sittbrunnen. Neopren tar också lång tid att torka när det väl har blivit blött, vilket kan göra att du får lov att sätta på dig ett fuktigt kapell om du är ute på flerdagarstur.

Neoprenkapell är ofta uppskattat när paddlingen är lite mer lekfull, som när man övar rollar och räddningar, då det är smidigt och följsamt på plats över sittbrunnen, men blir lätt ganska varmt att paddla i under varma sommardagar.

 

Nylon – Sea Tour Nylon

Kapell som har både en tub och däck i nylon är ofta billigare än de i neopren. De är också något större i passformen i jämförelse med neoprenkapell och är därför lättare att få på och av över sittbrunnen, vilket brukar vara uppskattat hos mer ovana paddlare. På grund av sin större passform är de ofta utrustade med hängslen och/eller dragsko i midjan för att hålla det på plats under paddlingen. Av den anledningen är det också ett bra kapell att ha på långtur: det är lätt att lägga ner eller plocka fram saker från sittbrunnen när det inte sitter så tight runt sittbrunnssargen. Nylonkapell upplevs också ofta som hyfsat svala under paddling, och torkar snabbt då de inte suger åt sig vatten på samma sätt som neopren gör. Av denna anledning är också nylonkapell ett bra val om du gillar att vinterpaddla, då det inte fryser när du använder det!

 

Kombination – nylon & neopren – Sea Trek

Det finns också kapell som kombinerar fördelarna med båda ovan nämnda material. Dessa har oftast en tub av nylon och däck av neopren, för att få följsamheten i neoprenet, och därmed den tighta passformen över däck för att slippa pölen av vatten i knät. Tuben av nylon ger bra ventilation under varma paddlingsdagar. Kolla in vårt Sea Trek kapell för att läsa mer om hur ett sådant kan se ut!

 

 

 

Vilket kapell du än bestämmer dig för att köpa är det alltid en bra idé att prova dem på innan, dels så att du får en känsla för hur materialet känns men även så du vet vilken storlek du behöver. Vilken däckstorlek du behöver bestäms av vilken kajak du ska paddla, medans tubstorleken bestäms av hur stor du själv är. För att hitta rätt kan du använda vår storlekstabell.

Kom ihåg att kapell är utrustning som slits fort och behöver omvårdnad och rätt förvaring för att hålla länge. Undvik att låta kapell ligga fuktiga för länge. De gillar inte att bli torkade i direkt solljus, så häng gärna upp dem på ett skuggigt men väl ventilerat ställe för att torka, och förvara dem sedan mörkt och torrt.