Kristina Paltén om vinterpaddling

Jag, Astrid,  lärde känna Kristina Paltén när hon och Carina Boren planerade sitt äventyr från Miklagård till Stadsgård, där paddling från Åbo till Stockholm ingick och kajakerna de använde kom från vår uthyrning. samarbete fortsatte och 2014 var det dags för Kristinas och Carinas nästa äventyr att paddla från Stockholm till Göteborg i februari/mars, även denna gång med kajaker från oss. Sedan dess har det blivit många vinterpaddlingar för Kristina och jag har pratat med henne om hennes bästa tips för en lyckad vinterpaddling.

Vinterpaddling ställer högre krav på dina kunskaper, din utrustning och ditt sällskap. Innan man börjar paddla mer under kalla förhållanden bör man öva räddningar under kontrollerade former i kallt vatten, det är en stor skillnad på en varm dag i juli och en krispig dag i februari.  Att fråga runt i bekantskapskretsen efter personer som har erfarenhet av vinterpaddling är Kristinas bästa tips för dig som vill börja vinterpaddla. Kristina och Carina övade tillsammans med goda vänner inför sin paddling mellan Stockholm och Göteborg. Det är också lämpligt att börja med dagsturer så att man får rutin på allt som har med paddlingen att göra innan man börjar med övernattningsturer.

Vinterpaddling

Det finns egentligen två typer av vinterpaddling, före och efter isläggning. Oavsett när du paddlar krävs det att du anpassar din utrustning till rådande temperaturer både i luften och vattnet. Även om du inte ramlar i vattnet är händer och fötter utsatta för kylan från vattnet, så bra utrustning där är ett måste. Det är även viktigt att skydda utsatta kroppsdelar när man kommer upp på land och ta gärna med ett extra par vantar/mössa så att du alltid har ett par torra att sätta på dig. Torrdräkt är att föredra på kroppen, då du håller dig garanterat torr och kan reglera värmen med lager på lager principen. Är man sugen på att börja vinterpaddla är det egentligen enklast att aldrig sluta paddla efter sommaren, det är bara att fortsätta paddla och även fortsätta öva räddningar i kallare vatten/svårare förhållanden.

Om isen har börjat lägga sig i skyddade vikar och närmare land går det fortfarande utmärkt att paddla men speciellt vid övernattningsturer gör man klokt i att hålla lite kolla på hur isen förväntas förändas så att man kan ta sig hem, det är också bra att ha kolla på hur de isbrytande båtarna går eftersom det bildas en ränna av öppet vattnet bakom dessa. Paddlar man bland is är isdubbar en klok idé att lägga till sig säkerhetsutrustning. Kristina tipsar även om att ha med sig avsågade skidstavar för att kunna sitta i kajaken och staka sig ut till öppet vatten om det behövs. Obligatorisk utrusning under vintern är också termos med varm dryck som alla i sällskapet dricker (eller flera termosar). När man paddlar på/i/bland isen är det viktigt att förstå att isen kan vara vass och skada din kajak, lite mer oömma material är att föredra både på kajak och paddel. Kristina själv paddlar en Marlin Prilite och använder en TNP Wolverine paddel.

Person och brasa

Varför ska man paddla på vintern? Är det inte mycket härligare på sommaren? Nej hävdar Kristina, som har hemmavatten utan för Värmdö i Stockholms skärgård, även om hon paddlar året runt. Det blir minst en paddeltur i månaden och gärna med övernattning i tält.  På vintern får man ha skärgården för sig själv, behöver inte trängas med massa fritidsbåtar. Sedan är det också ett helt annat ljus, allt blir inbäddat i en blekhet som skapar fantastiska färger och kontraster. Att sitta framför brasan på kvällen har också en helt annan mysfaktor och värmefaktor under årets kallare månader. 

Sist med inte minst, bästa tipset som man inte får glömma när man börjar paddla när det är kallare? Att värma vattnet som du vill dricka så att du inte blir kall inifrån för vätskan behöver du även på vintern. Något annat att tänka på är att de ljusa timmarna är mycket färre under vinter och en bra dagstur under sommaren kommer att bli för lång för vinterturen om du inte vill avsluta i mörker och att du måste synas för andra även då. Det enda, sista tipset jag vill lägga till är – Njut!!!!!Det blir inte vackrare än så här säger Kristina. Vinterpaddling i skärgården är underbart!