Lär dig något nytt – gå en kajakkurs

lågt stöd visasDet är alltid kul att lära sig något nytt, nästa sak jag vill lära mig är att cykla MTB, dock behöver jag lära mig grunderna från början så att man inte lär in ett felaktigt rörelsemönster. Jag skulle också vilja bli en bättre simmare i öppet vatten och få lite tips om hur man gör simningen lättare i just öppet vatten. I båda fallen är att gå en kurs ett utmärkt val. Nu återstår bara att hitta kurser som passar både med innehåll, datum och plats. Har ni några tips?

Något vi är duktiga på här på Kajak och Uteliv är att hålla kajakkurser. Vi har kurser på alla nivåer och med olika tidsintervall. Vi har valt att använda oss av Paddelpasset eller Euro Paddle Pass (EPP) om man ska vara internationell som en utbildningsplattform när det gäller våra kurser. Paddelpasset är uppdelat i nivåer. På varje nivå finns det moment som ska klaras av inom områdena teknik, säkerhet och miljö/uppförande.

Nivå 0 – vit – introduktion till paddling – upptäck tjusningen med paddling

Nivå 1 – gul –person som hänger på kajak vid räddningsövningar nybörjarnivå – uppmuntras till att fortsatt paddling

Nivå 2 – grön – Utveckling till en mer självständig paddlare, här skiljs kanadensare och kajak åt.

Nivå 3 – blå – På denna nivå skiljer sig de olika kanotsporterna åt och efter examinationen på blå nivå anses du vara en god paddlare med befästa kunskaper.

Nivå 4 – röd – Här krävs att tekniken är än mer energieffektiv och att man som paddlare klarar av mer dynamiska miljöer med skiftande väder.

Nivå 5 – svart – Kommer att etableras av Kanotförbundet 2019.

Våra vanligabild på 3 paddlareste kajakkurser:

Prova på paddlingen – ½ dags kurs där du lär dig grunder till kajakpaddling för att sedan under eftermiddagen paddla själv och öva på dina nya kunskaper. Om du har tillgodo gjort dig alla moment erhåller du ett vitt paddelpass efter avslutad kurs.

Nybörjarkursen – 1 dags kurs där du lär dig paddelteknik, grundläggande säkerhetstänk och räddningsövningar. Under räddningsövningarna övar du på att gå ur kajaken när den har vält. Om du har tillgodo gjort dig alla moment under kursen erhåller du ett gult paddelpass efter avslutad kurs.

Fortsättningskurser – Vi har tre stycken fortsättningskurser som alla har olika fokus områden. 1. Framåt paddling, det vi gör mest när vi paddlar och där det finns mycket teknik att hämta. 2. Manövrering, hur kan du vända din kajak på effektivasrollte sättet med vind och vågor. 3. Säkerhet, hur räddar jag min kompis på bästa sätt? hur bogserar man en kajak?Alla tre kurserna innehåller delar av alla tre bitarna men fokus ligger som sagt på respektive del. Om man har tillägnat sig kunskapen och befäst teknikerna kan man examineras på antingen grön eller blå nivå beroende på ditt utgångsläge.

Grundsäkerhetskurs – en 2 dagarskurs där du lär dig hantera kajaken med hjälp av olika manövreringsteknikeker, sjösätta i olika förhållanden och lägen, stöttningar så att du håller dig på rätt köl samt räddningsövningar både för dig själv och hur du hjälper andra. Alla moment som ingår i grön nivå gås igenom. Examinationen sker vid separat tillfälle.

Kajak och Friluftsteknik – en 2 dagarskurs med tältövernattning där vi förutom att lära ut kajakpaddling även lägger fokus på friluftslivsbiten, med utomhus matlagning, sova i tält och planera för längre turer. Perfekt kurs för dig som vill ta steget fråJalle ger instruktioner på vattnetn att bara paddla över dagen till övernattspaddling.

Vi har även några lite kortare kurser:

Räddningar och säkerhet – är en kort kurs på 3 timmar där man repeterar och övar olika räddningar tillsammans med en instruktör som ger tips och råd.

Rollkurs – här är det fullt fokus på att lära sig rolla under 2 timmar. Man blir rejält blöt och får handfasta tips i hur du ska lära dig rolla upp din kajak igen.