Viking Legenda – årets nyhet från Skim

Nu har jag hunnit med att prova Skim Kayaks Viking Legenda. Lite om mig som har provat kajaken, jag är 165 cm lång och väger ca 70 kg. Jag har paddlat en hel del tidigare och paddlat en hel del olika kajaker. Jag har ingen egen kajak som jag paddlar ofta utan brukar variera mig efter humör och vilken typ av paddling som jag göras, en av de stora fördelarna med att ha sin egen kajakuthyrning.

Jag har paddlat Viking Legenda två gånger, ena gången var det spegelblankt och ingen vind en riktigt njutpaddling helt enkelt. Den andra gången blåste det något, ca 4 m/s och det var lite små vågor utan gäss. Jag har alltså kvar att testa kajaken i lite hårdare sjö. Vid båda tillfällena har jag haft kajaken opackad, d.v.s enbart mig som vikt i den.

Viking Legenda är en väldigt kursstabil kajaken, som enkelt håller kursen. Det är ju att föredra som man ska göra mycket distanspaddling. För att få kajaken så pass kursstabil har man gjort lite avkall på hur lätt kajaken svänger. Viking Legendan svänger vid kanting och styrtag men betydligt trögare än t.ex. Skim Kayaks Braveheart LV.

Den lilla luckan bakom skeddan gör att även det utrymmet kan utnyttjas maximalt vid längre paddlingar, dock är det inga stora saker som går ner då diametern på luckan är 15 cm. Men man kan vara garanterad att få ut saker som eventuellt fastnat bakom skeddan.Kajaken kommer Astrid i Viking Legendanäven med de numera traditionella paddelfästena som kommer på alla kajakerna från Skim. Praktisk vid olika självräddningar och även om du behöver stöd vid i- och urgång.

Jag tror att Viking Legendan kommer att bli en mycket uppskattad turkajak för de lite mindre paddlarna.