Paddel, vilken ska jag välja?

Det finns massor med olika paddlar och valen är många. Precis som med en kajak, passar olika paddlar olika personer och paddelvatten. En bra för dig är att hitta rätt kombination av vikt, styrka/tålighet och pris. Paddeln består av två delar, paddelblad (2 st) och ett paddelskaft. Det är med hjälp av skaftet som du överför din kraft till bladen och på så sätt driver kajaken framåt. Skaftet kan vara rakt eller böjt, helt eller delbart och såklart i olika material. Bladen kommer i flera olika former och material.

Ett skaft i aluminium håller bra, är styvt men är också ganska tunga. Glasfiberskaften är mer flex i sig än aluminium vilket underlättar för handleder och axlar vid längre turer, glasfiberskaften är också lättare. Skaft i kolfiber är lätta och styva, oftast göras de med viss del glasfiber för att uppnå mer flex i skaftet. Vissa paddlare föredrar ett böjt skaft, för att skona sina handleder vid längre turer, dock är dessa skaft både något tyngre än motsvarande raka och dyrare då det är mer komplicerat att tillverka. Om du ska transportera paddel mycket är en delbart skaft att föredra eftersom paddel då får plats i bakluckan utan problem. Vilken längd ska man då välja? Det beror på lite olika saker så som din längd, kajakens bredd och storleken på paddelbladet. Vi hjälper dig mer än gärna med dina frågor. 

Paddelbladen kommer i flera olika former och man kan dela in dem i breda (18-20 cm), vanliga (16-18 cm),  smala (14-16 cm) och vingformade. Det breda bladet ger en större yta att greppa vattnet och man får mer kraft med varje tag. Det smalare bladet är lättare att dra genom vattnet och framför allt blir återföringen (den delen av paddeldraget som är övervattnet) lättare speciellt vid blåsigare förhållanden. De vingformade bladen är framtagna för att ge maximal kraft och drageffekt vid framåtpaddling men fungerar sämre vid eskimåsväng och höga stöd. Vilken typ av paddelblad du föredrar är helt individuellt och det bästa är att prova sig fram och ta hjälp av någon som kan paddla. Typhoon och Manta ray är våra breda paddlar, Eagle ray och Sting ray är våra smalaste blad och Wolverine och Hurricane däremellan. Just nu har vi kampanj i vår fysiska butik på alla paddlar, just nu 400 kr rabatt på valfri paddel, maila eller ring oss för att boka din nya paddel.

Även paddelbladen kommer i olika material, plast, glasfiber, kolfiber eller en blandning för att uppnå bra egenskaper, som stryktålighet, styrka och lätthet. En av paddelns viktigaste egenskaper är des vikt, det är många gånger på en dag som paddel ska lyftas när man paddlar. Oftast är uthyrningspaddlar åt det tyngre och tåligare hållet och hyra man ofta kan det vara bra att investera i en schyst paddel som du lätt tar med dig till olika uthyrare runt om i Sverige eller världen. Lite som att ha sina egna pjäxor när man åker skidor men man hyr skidorna.