Paddelskor – vilken ska jag välja?

Att skydda sina fötter vid paddling och landstigning är viktigt och gör paddlingen mycket roligare. Ett par paddelskor hjälper dig att så bättre grepp på hala klippor, underlättar sjösättning då du kan gå en bit med kajaken och skyddar framförallt hälar mot skav under själva paddlingen. Även om du bara paddlar någon eller några gånger om året är ett par skor en bra investering. Det finns flera olika typer av paddelskor som alla fyller sin funktion och det finns alltid plats för ett par skor till i paddelutrustningen eller hur?

freestyle action

Den enklaste modellen av paddelskor kan liknas en strumpa med lite mera greppvänlig sula. Vi tycker att Hiko Contact skyddar dina fötter vid landstigning och är smidig på foten och med bra grep. Den tunna sulan gör att du får bra kontakt med kajakens fotstöd och skapar stor rörelsefrihet. Hiko Contact lämpar sig bäst för sommarpaddling med bara fötter i skon.

Önskar man lite mer skydd av framförallt fotleder/ankel är NRS Freestyle Wetshoe ett bra val. Sulan är något tjockare med fortsatt följsam och skapar bra kontakt med fotstöden, perfekt för dig som har ont om utrymme i din kajak eller har en låg volyms kajak.  Används precis som Contact oftast barfota och passformen på foten är bra och stretchiga gummiförstärkningar ökar sidostabiliteten. Runt skaftet har den försetts med mudd för att hindra att vatten kommer in och hålla sand ute. Det finns en flärp på hälen för att underlätta påtagningen. Lämpar sig bra för vår, sommar och höstpaddling.

kicker shoe

 

Nästa steg upp är fortfarande en låg sko men med kraftigare sula så som NRS Kicker Remix. Här är sulan kraftigare och det gör att man kan gå över ojämnare mark och även längre sträckor, speciellt lämpligt om man har flera lyft mellan sjöar och vattendrag planerat i sin paddeltur. Den praktiska dragskon i fotleden gör att skon sitter kvar på foten även vid både ofrivilliga och frivilliga bad. Sko passar bra under sen vår, sommar och tidig höst.

Det finns även en lite högre sko med kraftigare sula, NRS Paddleshoe. Här får du mer skydd över ankeln speciellt eftersom den yttre delen av fotleden är förstärkt. 5 mm neopren gör skon varm även när vattentemperaturen sjunker. Kan självklart användas barfota men används ofta i kombination med strumpor och torrbyxor eller torrdräkt med sockor. Blixtlåset på insidan av benen gör att det enkelt går att få ner en liten bylsig torrdräkts socka i skon. . Används året runt och är en utmärkt sko för vår, höst och vinter paddling.

contact shoe

 

Ska man paddla under årets kallaste månader rekommenderar jag varmt NRS Boundary boot. En sula på 7 + 2 mm och 5 mm neopren i skaftet gör skon eller stöveln perfekt för kalla landstigningar där du vill hålla fötterna varma och torra. Boundary booten är under omarbetning och kommer i ny version under sommaren 2020. Lämpar sig bra med extra socka och torrdräkts socka i skon.  Är en sko för vinterpaddling framför allt.

Själv har jag 3 par olika paddelskor, så det finns något för alla tillfällen. Ett par låga som jag använder vid vackert väder paddling på sommaren, de extra knäckar även som badskor om botten inte passar mina fötter.  Sedan har jag ett par NRS Freestyle Wetshoe som jag använder barfota, när det inte gör så mycket om jag blir blöt. Sedan har jag ett par NRS Paddleshoe som jag använder tillsammans med min torrdräkt, dessa har jag i en större storlek än övriga paddelskor så jag har plats för både extra ullstrumpa och torrdräkts sockan.