Så lastar och transporterar jag min kajak

Ibland vill man ta med sin avlånga kajakkompis till nya paddelvatten, eller kanske har man köpt en ny! Då kan det vara bra att veta hur man transporterar kajaken: hur lastar man, vilka regler gäller och behöver man någon specialutrustning? Vi på Kajak & Uteliv tänkte räta ut några frågetecken kring detta!

 

Först och främst: kajak kan lastas både på takräcken på bilens tak eller på släpvagn. Det finns speciella kajakhållare att sätta på bilens takräcken för att underlätta lastning, har man inga sådana så går det också att lägga kajaken direkt på takräckena. För att sedan skydda kajaken finns det färdigskurna transportvaggor med olika profiler för olika räcken. Har man inte takräcken finns smidiga uppblåsbara takräcken.

Har man flera kajaker som ska lastas så är ett släp en bra idé. Då är det viktigt att tänka på balansen så man sprider ut vikten över båda sidor av släpet och lastar så mycket som möjligt längst ner för att inte få det vingligt.

  • När du lastar behöver du spännremmar, minst två stycken per kajak som är långa nog att räcka två varv runt kajaken.
  • Lägg kajaken/kajakerna på plats på släpet, med fördel upp och nervänd för att få ett stabilt läge, så länge det inte skymmer sikten om du lastar den på biltaket. Viktigt att komma ihåg, speciellt om du har en glasfiberkajak, är att lägga kajaken med skottluckorna på släpets ”armar” för att undvika skador i glasfibret eller på sittbrunnssargen eller andra ömtåliga delar.
  • Spänn remmarna runt kajaken. Detta gör till exempel genom att längst ut på ”armen” göra ett dubbelt halvslag med spännet nära halvslaget, och resterande remmen så lång som möjligt. Ta därefter den långa remmen och dra runt mittstolpen, alternativt runt den inre delen av ”armen” (eller takräcket på andra sidan kajaken om du lastar på biltaket), och sedan tillbaka över kajaken ännu en gång. Man vill ha vändpunkterna på remmen så tätt intill kajaken som möjligt för att undvika att den kan röra sig under färd.
  • Avsluta genom att dra remmen igenom spännet och dra åt ordentligt. Lås den med ett halvslag. Knyt undan den lösa änden av remmen om det blev något över så att den inte fladdrar i vinden.

Försök att rucka, lyfta och flytta på kajaken i båda ändar för att se till att den sitter ordentligt och dra åt remmarna ännu mer om det behövs.

För det mesta kan du köra släp med kajaker på ett vanligt B-körkort, så länge den totala fordonsvikten (bilen + släpet + kajakerna) inte överstiger 3 500 kg.

Om man lastar kajaken på taket behöver man också hålla koll på hur mycket den sticker ut åt vardera håll. Om det skjuter ut något alls framför bilen, eller mer än en meter bakom, så måste det märkas ut. Det gör du med en gul eller röd flagga om du ska köra i dagsljus. Ska du köra i mörker eller dålig sikt är det istället reflexer och lykta som gäller, med vitt ljus framåt och rött bakåt. Mer om detta finns att läsa på NTFs (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) hemsida

Vid transport är det lätt att det kommer in mycket smuts eller vatten i sittbrunnen, därför kan det vara en bra idé att sätta på ett transportkapell. Det är som ett paddelkapell, men utan tuben som sitter runt paddlarens kropp, utan kapellet är istället helt stängt för att hindra smuts och vatten från att komma in, och är ett enkelt sätt att spara tid och energi när du transporterar. Se också till att alla skottluckor är ordentligt stängda.