Paddla med barn

Vi får många frågor om man kan paddla med barn och hur man gör då. Här ska jag försöka besvara några av dem och förhoppningsvis inspirera er till att paddla mera!

barn och mamma i kajak

Självklart går det alldeles utmärkt att paddla med barn i olika åldrar. De riktigt små ligger lämpligast på en handduk direkt på botten av kajaken mellan dina ben. Det här gör att du inte kan ha kapellet på satt och viss risk för stänk förekommer men det fungerar bra på dagar då det inte går för mycket sjö. När barnet har blivit stor nog att sitta upp kan jag rekommendera en bumbostol att ha mellan benen så barnet sitter och tittar på dig. För min paddelföring fungerar det tills barnen är ca 75 cm långa, men det är så klar olika.

sovande barn i kajak

För barn över 2 år brukar vi rekommendera att de sitter fram i en dubbelkajak, perfekt är då om man kan ha med en person till som paddlar en singelkajak toch då kan komma precis bredvid barnet om det behövs. Personen som sitter bak i dubbelkajaken når inte fram till främre sittbrunnen för att vara behjälplig om något krånglar. Det finns även dubbelkajaker med extra packutrymme mellan sittbrunnarna. I dessa mittbrunnar får oftast 1-2 barn plats, dock är det svårt för dem att paddla eftersom det blir ”trångt” i luften för paddlarna, men ett bra alternativ när man vill paddla själv med flera barn. När man kan börja med egen kajak är väldigt individuellt men beror även på hur lång turen är men någon gång från 7-8 år kan man börja göra kortare turer med barnen i egen kajak.

barn i kajak

När man paddlar med barn är det viktigt att ha koll på vädret och bara ge sig ut i förhållanden som man själv behärskar. Det är också lite jobbigare att paddla och styra en dubbelkajak med ett barn i, man kan inte direkt förvänta sig någon hjälp från en 4-åring. Det gäller också att planera en rutt som passar barn, korta paddelsträckor max 45 min innan ett bra paus ställe finns – längre tid för äldre barn. Sedan gäller det att välja kläder efter väder och räkna med att man blir blöt minst 1 gång, badkläder för varma dagar och regnkläder och stövlar för kallare dagar. Barnen har inte kapell på sig utan sitter i öppen sittbrunn vilket gör dem utsatta för stänk.

Leksaker är allt bra att ha med och för yngre barn är det bra att knyta fast dem med ett snöre i kajakens däckslina, t.ex. en spade och en vattentålig bok. Att ha lite snacks lättåtkomligt är också bra för att kunna fylla på energidepåerna ute på vattnet. Känner man att man behöver lite guidning för att komma igång att paddla med barnen ordnar vi med familjepaddlingar med utgångspunkt från Gräddö brygga varje tisdag eftermiddag hela sommaren. Paddla med barn går jättebra och är roligt för stora och små.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *