Vad händer med händer om hösten?

Höst. Förmodligen den vackraste årstiden för havspaddling. Klar och krispig luft, glest med människor, magiska färger och också den tiden på året då man faktiskt kan klä sig behagligt och samtidigt matcha vattentemperaturen. Men händerna då, hur håller man händerna varma?

Som paddlare har man två alternativ när man ska hålla händerna varma, fingerhandskar och pogies. Pogies är ett slags öppningsbara tumvantar som sluter om skaftet så handen greppar direkt om skaftet. Pogies är det överlägset varmaste alternativet. Luften i pogisarna isolerar, även om dom är blöta. Det faktum att handen greppar direkt om skaftet gör att du har samma bekanta grepp som på sommaren. Med en fingerhandske blir greppet lite klumpigare och det kan bli tröttande för hand och underarm när skaftdiametern ökar eftersom greppet då kräver mer kraft.

Men, om man släpper paddeln med pogies är man barhänt. Och barhänt vill man inte vara länge i kallt vatten, det kan gå illa. Där har fingerhandsken en fördel. Handsken fungerar också på turen då man inte paddlar. På land kort sagt. Pogisar är ruskigt osmidiga när man äter, slår upp tält, plockar svamp, ja ni förstår hur jag menar. Så en kombination av de två handbeklädnaderna är förstås optimalt. Jag paddlar ofta med pogies och har ett par fingerhandskar i beredskap i en ficka på västen. Om det blir stökig sjö, exponerad överfart, någon i gruppen verkar komma behöva assistans eller om det helt enkelt är svinkallt, då åker fingerhandskarna på under pogisarna. Inte supersmidigt, men hamnar man i vattnet eller tvingas ha händerna i vattnet en stund av någon annan anledning, då vill man inte vara utan fingerhandskar.
Vad ska man då tänka på i valet av pogies och handskar för paddling?

– Båda varianterna bör vara av neoprene. Det är det absolut mest praktiska i näravattenmiljö. Andra material är mer komfortabla när de är torra, men värdelösa när de är blöta. Ull är har förstås också den egenskapen, men är inte vidare vind- och vattentätt. Visst är det lite eländigt att sticka handen i blöta kalla neoprenehandskar på morgonen, men de blir strax varma. Ett par handskar blir blöta på tur, och lär inte torka förrän de kommer hem, så väljer man andra material än neoprene blir det till att ta med två tre par för var dag.

– Pogies ska vara av så kraftig neoprene och så pass rymliga att du lätt kan sticka i handen utan hjälp och utan att pogien säckar ihop. Första handen kan man hjälpa med andra handen, men när andra handen ska i får man ta till tänderna. Riktigt pilligt och irriterande i längden. Speciellt om man behöver få i handen snabbt och börja använda paddeln.

– Fingerhandskar bör ha förböjda fingrar och friktion i greppet om skaftet. Det hjälper till ett komfortabelt avslappnat grepp. Och de ska inte vara supertighta, för så är de svinkalla.

Vad har då kajaksaker att erbjuda i den här kategorin? Jo, vi har tagit den lååånga omvägen via ett orimligt antal handskar och pogies men har sedan ganska många år nu funnit frid i Snap Dragons pogisar och Chotas handskar. De håller måttet.


Snap Dragon Hot Hands i neoprene. Finns även i Hypalon, en slags gummerad neoprene som som är vattenavstötande. Finemang på vinterturer då blött neoprene fryser och förvandlar pogies till plåt.


Tillräckligt rymliga för att skapa ett värmande luftlager.


Neoprenet är ihopsytt med snittytorna mot varandra med förstärkande kantband. Oftast, lättast och billigast läggs de utklippta neoprenedelarna på varandra och genomsys ihop, men då blir pogisen platt som en pannkaka och omöjlig att få i handen i.


Pogisarna stängs över skaftet med kardborre. Snap Dragon Hot Hands har en bred vatten-velcro (HTH Water Sports Velcro®, som funkar lika fint torr som blöt). Den tilltagna bredden på velcron gör att pogisarna passar de allra flesta skaftdiametrar.


Snap Dragons pogies en en av få modeller på marknaden som man kan sticka i handen i utan att behöva ta till tänderna och bita och dra pogisen över ärmen. Detta tack vare deras material, sömmar och vidd/längd.


Funkar även att enkelt sticka i handen med bylsig paddeljack- eller torrdräktsärm.


Förböjda fingrar, rymlig passform och friktion för ett komfortabelt avslappnat grepp.

I butiken:
Hot Hand pogies
Hyper Hands pogies
Chota femfingerhandske

Trevlig paddelhöst!
/Göran, kajaksaker.se

4 thoughts on “Vad händer med händer om hösten?

 1. Jag håller helt med om att man inte bör paddla barhänt under pogies under vintersäsongen. Det är en stor säkerhetsrisk.

  Däremot så tycker jag att fingerhandskar funkar dåligt. Åtminstone mina händer blir faktiskt kallare med fingerhandskar under pogies än när jag är barhänt under pogies. Jag använder numera oftast tumvantar i neopren. Om det är väldigt kallt och/eller blåsigt så kompletterar jag med pogies utanpå.

  NRS Toaster Mitts (http://www.nrsweb.com/shop/product.asp?pfid=24472) funkar väldigt bra. De är varma och ger ett bra grepp mot paddeln.

  1. Om någon skulle få för sig att skaffa ett par NRS Toaster Mitts så kan det vara bra att känna till att de är stora i storlekarna. Small var lagom till mig trots att jag normalt har storlek 9 (ibland 10).

  2. Hej Håkan

   Tack för din kommentar!

   Om inte skydda handen när man lägger ifrån sig paddeln vore ett kriterium, är nog barhänt under pogies ett varmt nog alternativ i de flesta väder! Och då får man det eftertraktade ”sommargreppet” om skaftet, inte 6mm diameter extra!

   Men som du säger, är det riktigt kallt kan det behövas en kombination. Jag upplever en fördel med pogie/fingerhandske-kombinationen, nämligen att handen är lite smidigare i en fingerhandske jämfört med en tumvante. Jag kan t.ex plocka upp en VHF ur en ficka på västen och använda den med handskar på, jag kan göra en rast på land med lite mat och förstärkningsplagg utan att ta av handskarna. Jag får en inte fullt så varm hand när jag tar ur den ur pogisarna, men jag kan göra saker med fingerhandsken på. Jag har använt tumvantar och var lika varm när jag höll om skaftet som när jag släppte det, men var oftare tvungen att ta av vanten för att göra något med handen. Det väsentliga är just som du säger att inte bli barhänt när man släpper paddeln.

   Lärorikt att höra paddlares olika lösningar för att håll händerna varma! NRS Toaster är intressanta, tack för kommentaren och tipset!

   /Göran, kajaksaker.se

   1. Vad man än har på händerna så blir det en kompromiss.

    Jag brukar ofta få en massa vatten på händerna när jag paddlar eftersom jag gillar teknisk paddling, både till havs och i fors. Efter att ha provat diverse olika varianter så har jag kommit underfund med att det bara är tumvantar som funkar om jag inte ska frysa. Då blir ju valet lätt. Om man ”klarar av” att paddla torrare så han man ju fler valmöjligheter.

    Oavsett vad jag har på händerna när jag paddlar så brukar jag byta när jag går i land. Ofta har man ju behov att utföra som inte riktigt lämpar sig för kall våt neopren. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *